In librarii - Cea mai frumoasa carte a anului

Joi, 20 Octombrie 2005, ora 03:19
930 citiri

De astazi, in librarii intra ceea ce s-ar putea numi "Cea mai frumoasa carte a anului": "Istoria Frumusetii" a celebrului Umberto Eco. Editura RAO continua seria lucrarilor de arta, estetica si arhitectura cu o lucrare remarcabila, in editie de lux, o extraordinara istorie a Frumosului, lucrare ce poarta amprenta celebrului semiotician Umberto Eco.

ORIGINALITATE. Aceasta lucrare de o remarcabila originalitate, ilustrata cu zeci de capodopere artistice ale tuturor timpurilor, nu este totusi o istorie a artei propriu-zisa si nici doar o carte de estetica despre conceptul de Frumos. Premisa de la care porneste este ca Frumusetea, cu majuscula, nu a fost niciodata o valoare absoluta si imuabila, ci a cunoscut varii ipostaze in functie de timp si spatiu, si aceasta nu numai in ce priveste Frumusetea fizica (a femeii, a barbatului, a naturii), ci si in ceea ce priveste Frumusetea divinitatii sau a ideilor. Fara idei preconcepute, textul analizeaza cronologic acele lucruri pe care oamenii le-au considerat frumoase si au incercat sa le imortalizeze: natura, trupul omenesc, cosmosul, dar si raporturile matematice, lumina, Dumnezeu si Diavolul (caci exista si o frumusete a raului).

ISTORIE. Nu rareori, raportul dintre Frumusete si Arta a fost ambiguu si nu atat de strans si de la sine inteles, asa cum este tentata sa creada epoca moderna. Imaginile sustin si comenteaza plastic o variata antologie de texte, de la Pitagora pana in zilele noastre, care ne ajuta sa reconstituim diferitele idei despre Frumusete manifestate si discutate din Antichitate pana in prezent.

CAPITOLE. Structurata in XVII capitole (peste 400 de pagini), lucrarea demonstreaza cum, de-a lungul mai multor epoci si, uneori, in cadrul aceleiasi culturi, diferitele concepte despre Frumos au intrat in conflict unele cu altele: de pilda, in timp ce, in aceeasi epoca istorica, imaginile pictorilor si ale sculptorilor pareau sa se inchine unui anumit model al Frumusetii, literatura, in schimb, promova un model diferit.

Semiotician ale carui scrieri au influentat considerabil ultima jumatate de secol, presedinte al scolii Superioare de Studii Umaniste (Universitatea din Bologna) si prozator remarcabil (debut fulminant in 1980 cu "Numele Trandafirului", premiul Strega, 1981), Umberto Eco realizeaza in "Istoria Frumusetii" o remarcabila incursiune in istoria ideilor si a reprezentarii lor figurative.

Sebastian S. Eduard

Jurnalul National

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. 5 sfaturi pentru o sarcină fără probleme
  2. Zâmbetul perfect - cum să ai o dantură impecabilă
  3. Echipamentul necesar pentru diferite sporturi