Hunedoara: Muzeul Aurului reuneste peste 1.300 de exponate din aur nativ, fiind unic in Europa

Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 15:00
1653 citiri
Hunedoara: Muzeul Aurului reuneste peste 1.300 de exponate din aur nativ, fiind unic in Europa
Sursa foto: criserb.com

Apreciat de autoritati ca un simbol al orasului, Muzeul Aurului din Brad, unic in Europa, aduna, in vitrinele sale, peste 1.300 de exponate din aur nativ si mai mult de 1.000 de esantioane minerale, valoarea pieselor care pot fi vazute de turisti fiind inestimabila.

'As putea spune ca la Muzeul Aurului din Brad se afla cele mai valoroase cinci kilograme de aur din lume, pentru ca aurul pe care il vedem aici arata asa cum a fost scos el din adancuri, prin munca miilor de mineri care au trudit in zacamantul de la Mina Barza, vreme de sute de ani. Cu siguranta, aici se pot vedea exemplare din cel mai frumos aur din lume', a declarat pentru AGERPRES primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.

Redeschis pentru public in decembrie 2012, dupa aproape cinci ani in care cladirea s-a aflat intr-un proces de modernizare, muzeul a fost vizitat, in prima jumatate a acestui an, de cateva mii de turisti. Oamenii au fost atrasi de forma exponatelor, unele dintre acestea putand fi asemuite cu o soparla, o pana sau un cristal, in varful caruia se afla graunte din aur. De aceea, unele piese au primit denumiri ca 'Harta Romaniei Mari', 'Pana lui Eminescu', 'Soparla de aur' sau 'Balerina'.

Autoritatile locale doresc sa puna in valoare potentialul muzeului, prin introducerea acestuia intr-un circuit turistic denumit 'Drumul Aurului'. Proiectul prevede vizitarea Muzeului Aurului, deplasarea spre multe mine, acum inchise, si vizitarea unei galerii din perioada romana, unde exploatarea aurului se facea in urma cu peste 1.900 de ani. In acest context, Primaria Brad si-a manifestat intentia ferma de a prelua in administrare cladirea muzeului si exponatele, pentru ca acum acestea se afla in patrimoniul a doi proprietari.

'Principala problema a acestei colectii este faptul ca exponatele se afla in patrimoniul statului, asa cum este si normal. Pe de alta parte, cladirea apartine Companiei Minvest Deva. Primaria doreste sa preia in administrare atat cladirea, cat si exponatele, deoarece noi consideram ca le vom putea pune in valoare mult mai bine. Muzeul este simbolul mineritului aurifer din Romania', a explicat primarul municipiului Brad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#muzeul aurului, #muzeu Brad , #Stiri Arta