Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Galceava pe banii de film

Galceava pe banii de film
Ca in fiecare an, concursul de scenarii pentru proiecte in cinematografie este contestat, iar regizori importanti nu au primit finantari de la CNC.

Daca Sergiu Nicolaescu este din nou unul dintre castigatori cu proiectul "Poker", la concursul Centrului National al Cinematografiei (CNC), scenariul "Manusile rosii", prin care Radu Gabrea intentioneaza sa continue ecranizarea operei lui Eginald Schlattner, desi are nota finala de 6,33, se afla sub linie. Alti regizori valorosi care nu au castigat finantare sunt Dan Pita (locul 10) si Tudor Giurgiu (locul 14), pe ultimul situandu-se proiectul ecranizarii "De ce iubim femeile", dupa Mircea Cartarescu, respins de juriu cu nota 4,40.

Bugetul total al concursului este de 15 milioane de lei, iar in total s-au inscris 204 proiecte. "Amantul doamnei Rebreanu", cu scenariul si regia lui Alexandru Hausvater, a fost respins la debut. La fel si proiectele propuse de Oana Pellea, Dan Puric, Thomas Ciulei, ca si un scenariu al politologului Vladimir Tismaneanu. Regizori reputati ca Alexa Visarion, Cristina Nichitus, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier, Horatiu Malaele, Nicolae Margineanu, Petre Bokor, Dinu Tanase nu au intrunit nici ei sufragiile juriului.

Schimb de generatii

O alta idee care s-a desprins a fost ca, prin acest regulament de functionare, regizorii cu adevarat tineri, aflati intre 20 si 30 de ani, sunt defavorizati de colegii lor mai in varsta si acum celebri (generatia Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Muntean).

Acestia au deja rezultate stralucite si pot sa "salte" un scenariu prost la evaluare, dupa "modelul" Sergiu Nicolaescu.

O alta aberatie care se pastreaza este secretizarea in continuare a proiectelor, in momentul in care multe sunt notorii, altele sunt duse in mod identic din concurs in concurs. Dintre cele 35 de scenarii inscrise la lungmetraj fictiune, multe sunt ecranizari propuse de tandemuri scriitor-regizor cu state vechi in filmul romanesc, deci e vorba de "secrete ale lui Polichinelle". Daca proiectele nu ar fi secrete, evaluarea performantelor s-ar putea produce concomitent cu lectura scenariilor si nu ar mai exista aceste controverse.

<a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=337486>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 961 ori