Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Diamant galben, vandut cu peste 16 milioane de dolari

Diamant galben, vandut cu peste 16 milioane de dolari


Un diamant galben, denumit "Graff Vivid Yellow", avand o calitate exceptionala si 100,09 carate, a fost vandut la licitatie cu 14,5 milioane de franci elvetieni (16,2 milioane de dolari, inclusiv taxe si comision).

Acest diamant a fost propus de doua ori la vanzare. Prima data, comisarul David Bennett l-a declarat "nevandut", intrucat atinsese doar suma de 12,6 milioane franci elvetieni (14,1 milioane dolari), sub estimarea de 15-25 de milioane de dolari avansata de casa organizatoare, potrivit Mediafax.

Licitatia a continuat cu alte loturi, apoi comisarul a anuntat ca vanzarea diamantului galben va fi reluata de la pretul de 12,6 milioane de franci elvetieni, spre surpriza colectionarilor prezenti in sala.

Un colectionat din sala a obtinut nestemata cu 12,8 milioane de franci elvetieni, stabilind un nou record de pret pentru un diamant galben. Pretul final (obtinut prin adaugarea comisionului) a fost de 14,5 milioane de franci elvetieni (16,2 milioane dolari).

Nestemata este considerata unul dintre cele mai mari diamante de aceasta culoare din lume si are o culoare "galben narcisa".

Pretul de vanzare pentru acest diamant este cel mai mare pentru o bijuterie creata de casa Graff.

Un alt lot far al licitatiei, "Diamantul Victoriei", nu si-a gasit cumparator.

Numit astfel ca un omagiu adus victoriei Aliatilor in Al Doilea Razboi Mondial, acest diamant dreptunghiular cantareste 31,34 carate si a fost descoperit intr-o mina din Africa de Sud in 1945.

"Diamantul Victoriei" a apartinut miliardarei americane Florence Gould (1895 - 1983), considerata una dintre cele mai mari colectionare de pietre pretioase din secolul al XX-lea. Acest diamant, montat intr-un inel, era estimat la un pret cuprins intre 5 milioane si 8 milioane de dolari.

Licitatia casei Sotheby's a inclus 526 de loturi

In cadrul ei, Sotheby's a vandut un alt diamant de o marime exceptionala, de 103,46 carate, montat intr-un inel. Aceasta piatra pretioasa ocupa locul al treilea in topul celor mai mari diamante rotunde din lume si era estimata intre 3,5 si 5 milioane de dolari. Nestemata a fost vanduta cu 3,7 milioane de franci elvetieni.

Unul dintre cele mai scumpe loturi a fost un diamant alb de 70,33 carate, vandut cu 11,1 milioane de franci elvetieni. Pretul sau estimativ era de 10,7-14,3 milioane de franci elvetieni.

Aceasta licitatie a reprezentat si o buna ocazie de a face o incursiune in istorie, in anii '30-'40, odata cu vanzarea bijuteriilor lui Mary Picha-Eisenstein (1901-1988), o buna prietena a creatoarei de bijuterii Suzanne Belperron (1900-1983). Un numar de 19 loturi au fost vandute in cadrul acestei colectii.

Un colier din aur si diamante, realizat de Van Cleef & Arpels, a fost vandut cu 200.000 de franci elvetieni (160.000 euro), depasind de 10 ori estimarile specialistilor.

A fost un cadou facut de Marcel Dassault (1892-1986), un om de afaceri celebru, lui Jacqueline Auriol (1917-2000), prima femeie devenita pilot de incercari in Franta si prima femeie din Europa care a depasit viteza sunetului.

Potrivit comisarului David Bennett, casa Sotheby's a obtinut incasari totale record de 143 milioane de dolari la aceasta licitatie.

Miercuri, casa concurenta Christie's va scoate la licitatie la Geneva un diamant albastru spectaculos, denumit "The Blue", de 13,22 carate, estimat intre 21 milioane si 25 milioane de dolari.

Cele doua case rivale organizeaza simultan in fiecare an licitatii de bijuterii si pietre pretioase la Geneva, in mai si in noiembrie, cu scopul de a atrage un numar cat mai mare de colectionari si pasionati de nestemate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2237 ori