Cum arata castelul Peles, la 100 de ani de la finalizarea constructiei sale Galerie foto

Luni, 10 Martie 2014, ora 15:51
8195 citiri
Cum arata castelul Peles, la 100 de ani de la finalizarea constructiei sale Galerie foto

Castelul Peles din Sinaia, un simbol al Romaniei, care se remarca prin arhitectura sa nu doar in tara, ci si in Europa, implineste, in 2014, 100 de ani de cand au fost finalizate lucrarile de constructie.

In ciuda trecerii timpului, castelul, prin constructia caruia au fost marcate mai multe premiere, pare gata sa fie locuit oricand, in conditiile in care camerele sunt amenajate ca pe vremea fostilor proprietari cu obiectele originale din acea perioada.

Diversitatea colectiilor pe care le adaposteste, mentinerea stilului de amenajare a camerelor ca pe vremea Regelui, arhitectura impresionanta, istoria bogata si cadrul natural in care este asezat plaseaza Pelesul in topul castelelor din Europa.

Castelul Peles a fost construit intre anii 1873 si 1914, la initiativa Regelui Carol I, ca resedinta de vara a cuplului regal al Romaniei, acesta fiind cel mai mare monument istoric din tara.

Arhitectura exterioara are caracteristici specifice stilului neorenasterii germane, in timp ce la interior decoratia are un caracter eclectic, existand incaperi in diverse alte stiluri, respectiv cel al renasterii italiene, engleze, barocului german, rococo-ului sau stilul turcesc.

Castelul Peles, alcatuit din 160 de camere

Daniela Voitescu, seful Sectiei Relatii publice din cadrul Muzeului National Peles, precizeaza ca Pelesul, care are 160 de camere, dintre care 80 de dormitoare si 30 de sali de baie foarte moderne, a fost un "factor civilizator", prin constructia sa fiind marcate mai multe premiere.

"Pelesul a fost prima locuinta privata din Romania care a beneficiat de curent electric si primul castel electrificat integral din Europa. Regele a construit o micro-hidrocentrala pe paraul Peles, chiar din 1883, care asigura iluminatul casnic, dar si al becurilor din parc. Ea functioneaza si acum si alimenteaza cu energie electrica Complexul Economat. De asemenea, a avut incalzire centrala cu calorifere de la 1883, ele functionand si acum. La 1883, a fost instalat la Castelul Peles, pentru prima data in lume, sistemul de incalzire cu aer cald prin inductie prin pereti si prin podele. De asemenea, era dotat cu lift electric pentru doua persoane, bai moderne si apa curenta calda si rece la salile de baie", explica Voitescu.

La scurt timp dupa finalizarea lucrarilor de constructie a castelului, foarte multe familii bogate si-au construit in cartierul Furnica din Sinaia locuinte care au imprumutat facilitatile tehnice, dar si din arhitectura exterioara a castelului, sustine reprezentantul muzeului.

La Peles, timpul pare sa fi inghetat in asteptarea vechilor proprietari. Sentimentul este dat de faptul ca si acum se pastreaza amenajarea camerelor de pe vremea Regelui, acesta fiind un alt aspect care deosebeste castelul de altele din categoria sa.

"Camerele sunt amenajate ca pe vremea fostilor proprietari. Reamenajarea s-a facut pe principiile muzeotehnicii, dar dupa fotografiile si schitele pe care le avem in arhiva din epoca respectiva. Sunt putine castele in Europa in care gasesti obiectele in locul pentru care au fost facute sau comandate. Un castel atat de bine decorat incat poti spune ca poate fi maine locuit fara nicio problema nu cred ca mai gasim in Europa in categoria castelelor care au o suta de ani, cum are Pelesul", a afirmat Voitescu.

Pelesul adaposteste 60.000 de obiecte de arta

Castelul Peles adaposteste 60.000 de obiecte de arta, care fac parte din patrimoniul cultural national romanesc, ele nefacand obiectul negocierilor cu Casa Regala.

Acestea se constituie in mai multe colectii, Pelesul fiind unul dintre muzeele cu cele mai diverse colectii din tara.

Astfel, aici exista colectia de arme, cea mai valoroasa din tara, ca numar si ca valoare intrinseca a obiectelor, colectia de mobilier, cea de arta decorativa, colectia de arta plastica, de vitralii, de textile si decoratiile exterioare din piatra, marmura si ceramica (statuile si basoreliefurile de pe terase).

Potrivit Danielei Voitescu, cea mai mare bogatie a acestui muzeu este reprezentata de decoratia din lemn sculptat manual care se prezinta intr-o stare foarte buna. Aceasta a fost lucrata in ateliere celebre din strainatate, respectiv din Austria si Germania, si nu se cunoaste secretul prelucrarii lemnului care il face ca, dupa o suta de ani, sa fie intr-o stare atat de buna.

Castelul a fost nationalizat in 1948 si a functionat ca muzeu din 1953 pana in 1975 cand a fost inchis pentru lucrari de restaurare. El a fost redeschis publicului in 1990, iar de atunci si pana in prezent peste 7.000.000 de turisti l-au vizitat.

Vizitarea se face numai cu ghid insotitor, ceea ce limiteaza numarul membrilor unui grup si implicit pe cel al vizitatorilor dintr-o zi de lucru.

Reprezentantul muzeului arata ca 25% dintre turistii care viziteaza anual acest obiectiv sunt straini.

In circuitul turistic se afla expozitia de baza, care include parterul castelului, unde se afla spatiile oficiale, si turul optional care inseamna vizitarea parterului si a etajului intai unde se afla spatiile private (dormitoare, bai, camere pentru oaspeti).

Turul optional II (parter plus etajele I si II) este indisponibil pana la data de 31 decembrie 2014 din motive de conservare, dupa cum se arata pe site-ul oficial al Muzeului National Peles.

In fiecare luna, la castel au loc concerte sustinute de tineri artisti, dar si de interpreti consacrati, fiind continuata astfel traditia instituita de Regina Elisabeta.

Implinirea unui secol de la finalizarea constructiei Castelului Peles este marcata printr-o expozitie temporara dedicata celui mai important arhitect al Casei Regale a Romaniei, cehul Karel Liman, autorul planurilor de modernizare a acestuia si al planurilor de constructie a Castelului Pelisor. Expozitia contine, printre altele, planuri de constructie originale realizate de acest arhitect, dar si planuri de decoratii interioare si exterioare, alaturat lor fiind plasate fotografiile cu ceea ce exista in prezent.

Spectaculos este si Castelul Pelisor, construit intre anii 1899 si 1902 de arhitectul Karel Liman, el reprezentand singurul monument in stil Art Nouveau coerent din tara in ceea ce priveste amenajarea spatiilor interioare si arta decorativa, a explicat Daniela Voitescu.

Ea spune ca decoratia exterioara preia elementele Renasterii germane si anume stilul Fachwerk, caracterizat prin grinzile decorative evidente.

Pelisorul a fost locuit, din 1903, de perechea princiara Ferdinand si Maria, aceasta din urma fiind cea care si-a impus stilul personal in decorarea castelului.

Se remarca, printre altele, camera de aur, al carei interior are valoare de unicat, ornamentatia, care cuprinde o decoratie parietala in stuc aurit, un plafon in bolta, mobilier aurit si vitralii policrome ce difuzeaza lumina, fiind conceputa de Regina Maria in stilul sau personal.

De asemenea, dormitorul de aur are mobilier lucrat in lemn de tei aurit si decorat in stilul personal al Reginei Maria care imbina elemente celtice si bizantine, in viziune Art Nouveau.

De altfel, Castelul Pelisor detine o valoroasa colectie de arta decorativa apartinand stilului Art Nouveau.

#castelul peles, #constructie castel Peles Sinaia, #castelul Pelisor Romania , #Stiri Arta