Cum ar fi putut arata Catedrala Mantuirii Neamului

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 15:04
4165 citiri
Cum ar fi putut arata Catedrala Mantuirii Neamului

Un proiect arhitectural al Catedralei Mantuirii Neamului a fost expus in cadrul expozitiei GALATECA "Spatiu fara timp", a arhitectului Radu Teaca.

Expozitia, care celebreaza arhitectura ecleziastica contemporana, arareori prezentata si dezbatuta, include o serie de machete complexe de arhitectura, randere video incluzand si interiorul catedralei, fragmente din ipsos din care s-a realizat macheta de detaliu si imagini graitoare ale celor 3 proiecte - capela, biserica si catedrala.

"Proiectele sunt prezentate pe larg, in incercarea de a oferi o alternativa la spatiile sacre lipsite de substanta, numite in mod superficial traditionale, care domina de aproape un secol arhitectura religioasa autohtona" explica arhitectul Adrian Ciocazan.

Cu ocazia expozitie, Radu Teaca, a lansat si albumul sau "Spatiu fara timp".

Centrul de greutate al albumului, si implicit si al expozitiei, cade pe Catedrala Mantuirii Neamului, o propunere izvorata din nevoia de a da o replica la ceea ce se construieste acum, "un proiect kitsch, ale carui performante sunt doar marimea si numarul de turle".

Desi proiectul lui Radu Teaca respecta in termeni generali tema data de Patriarhie privind functiunile, suprafetele, inaltimea sau situl, tinand cont de gabaritul si complexitatea edificiului arhitectul propune o schimbare in abordare. O schimbare ce porneste de la nevoia de experiment in arhitectura religioasa, mai ales in cea ortodoxa. Insa nu un experiment de dragul exercitiului, ci unul profund documentat si inspirat din traditie ortodoxa, semiotica si istorie.

"Suntem onorati sa prezentam o expozitie valoroasa, in perfect sincron cu calendarul Sarbatorilor Pascale, apartinand chiar arhitectului care semneaza si arhitectura interioara a galeriei, alaturi de care am pornit la drum in acest proiect denumit GALATECA" a subliniat Iulia Gorneanu, Project Manager GALATECA.

#proiect Catedrala Mantuirii Neamului, #expozitie arhitectura Radu Teaca, #arhitectura ecleziastica contemporana, #proiect arhitectural Catedrala Neamului , #Stiri Arta