Chinezii vor putea admira "comori arheologice" de 7000 de ani, gasite la noi in tara

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 17:19
1847 citiri
Chinezii vor putea admira "comori arheologice" de 7000 de ani, gasite la noi in tara

Mai multe piese extrem de valoroase, provenind din Neolitic, Epoca Bronzului si Epoca Romana, vor reprezenta Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva la expozitia 'Comorile Romaniei' ce va fi organizata de tara noastra la Beijing (China), in partea a doua a acestui an.

"Sunt 19 piese de mare valoare ce au fost descoperite pe teritoriul judetului Hunedoara in urma unor sapaturi arheologice si care au fost restaurate in cadrul muzeului din Deva. Pentru noi este onorant sa putem participa la expozitia 'Comorile Romaniei', organizata de Muzeul National de Istorie al Romaniei. Aceasta arata ca muzeul din Deva este un reper pentru viata culturala din Romania", a declarat miercuri directorul MCDR Deva, Liliana Tolas.

Piesele selectate pentru a fi prezentate la expozitia din China au fost alese pe criterii de unicitate in ceea ce priveste vechimea si forma lor.

"Piesele cele mai vechi sunt din Neoliticul tarziu si au fost descoperite in situl de la Turdas. Sunt doua piese deosebite: o figurina antropomorfa reprezentand un personaj masculin si un vas ce reprezinta feminitatea. Vechimea lor este undeva la 6.000-7.000 de ani. O piesa mai recenta din colectia muzeului provine din Epoca Bronzului, fiind un vas in forma unei siluete de pasare, cu o vechime de 3.400-3.600 de ani. Vasul a fost descoperit cu prilejul sapaturilor arheologice ce au precedat construirea autostrazii Deva-Orastie", a explicat arheologul Marc Antoniu, de la muzeul din Deva.

Alte piese ce vor putea fi vazute in expozitia 'Comorile Romaniei' sunt datate in perioada Epocii Romane (secolele II-III). Intre ele se numara o reprezentare a zeului Mitras, descoperita la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, si o statueta a zeitei Diana, ce provine din sapaturile arheologice de la Germisara, actualul Geoagiu-Bai.

"Vom mai prezenta un fragment din conducta de plumb ce a fost descoperit la Ulpia Traiana Sarmizegetusa si care facea parte din sistemul de aductiune a apei in fosta capitala a Daciei Romane", a aratat arheologul Oana Barbat.

Piesele alese pentru expozitia 'Comorile Romaniei' vor fi trimise in urmatoarea perioada la Bucuresti, cu un transport special, iar anul viitor vor face parte dintr-un proiect expozitional al MCDR Deva.

#muzeu Deva, #expozitie China piese vechi, #expozitia Comorile Romaniei , #Stiri Arta