Cea mai mare licitatie de arta din istorie: 75 de lucrari vandute cu 853 milioane de dolari

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 13:35
2421 citiri
Cea mai mare licitatie de arta din istorie: 75 de lucrari vandute cu 853 milioane de dolari
Foto: descopera.ro

Doua imagini de Andy Warhol au fost vedetele unei licitatii organizate de casa Christie's, miercuri, la New York, fiind cumparate pentru 153 de milioane de dolari, in timp ce valoarea totala a operelor de arta vandute a fost de 853 de milioane de dolari, fapt care a reprezentat un record istoric.

Casa de licitatii Christie's a organizat miercuri cea mai mare licitatie de arta din istorie, vanzand opere de arta contemporana in valoare de 853 de milioane de dolari, cele mai scumpe fiind doua imagini realizate de Andy Warhol, reprezentandu-i pe Elvis Presley si Marlon Brando, transmite Mediafax.

Suma obtinuta a depasit estimarea initiala a Christie's, de 836 de milioane de dolari. Aceasta asta a fost cea de-a patra licitatie, incepand din mai 2013, in care casa Christie's a depasit recordul pentru cea mai mare suma obtinuta in cadrul unei singure licitatii de arta contemporana.

Licitatia foarte stransa dintre participanti a crescut pretul lucrarii "Triple Elvis (Ferus Type)" la 81,9 milioane de dolari, in timp ce lucrarea "Four Marlons" a fost adjudecata pentru 69,6 milioane de dolari. Ambele imagini au fost create de Andy Warhol, iar lucrarile au facut parte din licitatia cu 80 de opere de arta contemporana dintre care doar cinci nu si-au gasit cumparator.

O licitatie care a depasit orice asteptare

Casa Christie's estimase ca lucrarile semnate de Warhol vor aduce, impreuna, venituri de peste 130 de milioane de dolari, o valoare care s-a dovedit a fi mica, tinand cont de competitia acerba din cadrul evenimentului privind cumpararea acestor opere de arta.

"Aceasta este o piata controlata de colectionari de pe tot globul, care cauta doar ce este mai bun din ce este mai bun", a declarat Brett Gorvy, responsabil, in cadrul casei de licitatii, de sectorul de arta contemporana.

"Dincolo de recordurile stabilite, este vorba despre cinci, sase sau sapte cumparatori care se bat sa dea 50 sau 60 de milioane de dolari pe un obiect", a mai spus Gorvy.

O lucrare fara titlu a americanului Cy Twombly, realizata in 1970, a depasit vechiul record pentru o opera a artistului si a depasit si estimarea initiala de 35 pana la 55 de milioane de dolari. Opera de arta a obtinutun pret de 69,6 milioane de dolari, mai mult decat triplul recordului anterior.

Recorduri de pret

De asemenea, preturile obtinute pentru lucrari de Ed Ruscha, Martin Kippenberger si Cindy Sherman au fost mai mari decat estimarile initiale, stabilindu-se noi recorduri privind valoarea de piata a lucrarilor acestor artisti, in cadrul licitatiei de toamna a Christie's.

Printre lucrarile importante se mai numara "Seated Figure", de Francis Bacon, care a obtinut 45 de milioane de dolari, cu putin sub valoarea estimata, si "Smash", semnata de Ruscha, care a fost vanduta cu 30,4 milioane de dolari, dublu fata de valoarea minima estimata.

Valorile estimate nu includ si comisionul casei de licitatii, stabilit la putin peste 12%.

In total, 11 lucrari au fost vandute cu un pret mai mare de 20 de milioane de dolari si au fost stabilite recorduri pentru 15 artisti din cei 42 ale caror opere au fost vandute.

Potrivit Christie's, la eveniment au participat cumparatori din 43 de tari, competitia foarte mare ducandu-se intre colectionarii din Europa si Asia, alaturi de cumparatorii americani.

Recordul precedent privind valoarea totala a operelor de arta vandute a fost stabilit de Christie's in luna mai, cand vanzarile sale de arta contemporana au totalizat 745 de milioane de dolari. Insa noul record stabilit miercuri de Christie's a crescut ingrijorarile referitoare la posibilitatea ca "bula" de pe piata de arta sa se sparga curand.

Licitatiile de toamna organizate in ultimele doua saptamani de casele Christie's si Sotheby's au adus, in total, venituri de circa doua miliarde de dolari.

#licitatie arta istorie, #lucrari vandute licitatie, #imagini Andy Warhol , #Stiri Arta