Bugetul ICR, redus cu o treime la rectificarea bugetara

Duminica, 26 August 2012, ora 11:49
1686 citiri
Bugetul ICR, redus cu o treime la rectificarea bugetara

Bugetul Institutului Cultural Roman (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetara, la 28,5 milioane de lei. Taierile au fost aplicate pentru bunuri si servicii (13,5 milioane de lei), cheltuielile de personal (1 milion de lei) si deplasari (47.000 de lei).

Astfel, bugetul ICR a fost redus cu cu 14,5 milioane de lei, si ar trebui sa se incadreze pana la sfarsitul anului intr-un buget de 28,5 milioane de lei, bani care au fost deja cheltuiti, potrivit Mediafax.

In acedste conditii, institutul nu-si va mai putea desfasura proiectele programate pana la sfarsitul anului, intrucat vor fi afectate, printre altele, si pregatirile pentru participarea Romaniei in calitate de tara invitata de onoare la Salonul de Carte de la Paris din 2013.

Ministerul Finantelor anuntase ICR, pe 18 iulie, ca urmeaza sa i se reduca bugetul aprobat pentru 2012 cu 14,5 milioane de lei.

Pe de alta parte, pe 2 august, in cadrul unei conferinte de presa in care conducerea ICR si-a anuntat demisia, presedintele institutului Horia Roman Patapievici a spus ca a discutat cu ministrul Finantelor Florin Georgescu, care a promis ca va sustine la Guvern ca reducerea sa se faca la mai putin de jumatate, pentru ca ICR sa mai aiba buget pana la sfarsitul anului pentru a-si onora angajamentele.

Cum afecteaza noul buget activitatea ICR

"O reducere de aceasta dimensiune a bugetului ICR blocheaza activitatea Institutului, compromite parteneriatele aflate deja in derulare Si afecteaza credibilitatea institutiei, construita cu un efort deosebit incepand cu 2005. Consecintele unei asemenea reduceri au fost expuse de conducerea ICR in cadrul unei intalniri cu ministrul Finantelor Publice, domnul Florin Georgescu, desfasurate la inceputul acestei luni. In pofida asigurarilor primite, reducerea de peste 30% a fost operata in sedinta Guvernului din data de 23 august 2012", se arata in comunicatul de presa remis de ICR in urma reducerii bugetului.

Astfel, printre proiectele importante compromise prin reducerea bugetului cu aproape o treime, se numara participarea Romaniei la targurile internationale de carte LIBER Barcelona si Bok&Bibliotek, de la Goteborg, dar si la Salon du Livre de la Paris din 2013, unde Romania este invitata de onoare.

De altfel parteneriatul ICR cu UNITER pentru Festivalul National de Teatru din octombrie, colocviul international si concertul dedicat lui Dimitrie Cantemir din noiembrie, participarea scriitorilor Herta Muller si Ernest Wichner la evenimentul dedicat literaturii de limba germana din Romania organizat de ICR la Stockholm si turneul scriitorului Norman Manea in Suedia, sunt alte cateva proiecte care ar putea ramane fara buget.

Comunicatul de presa semnaleaza si faptul ca rectificarea operata presupune "oprirea activitatii Editurii Institutului Cultural Roman si intreruperea aparitiei prestigioasei reviste Lettre Internationale, precum si a celor sapte reviste pe care ICR la sustine in Republica Moldova si Ucraina".

"Proiectele enumerate constituie evenimente culturale deja convenite cu mult timp inainte cu partenerii straini (care au investit deja in aceste proiecte), asa cum este firesc intr-o institutie a carei misiune consta in promovarea actului cultural peste hotare. Nerealizarea proiectelor din planurile anuale ale celor 18 institute din strainatate, precum si a celor derulate prin centrala de la Bucuresti, echivaleaza cu un mesaj de intrerupere brutala a contactelor cu partenerii straini, fapt care contravine interesului national al Romaniei", se mai arata in comunicatul ICR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget ICR, #rectificare bugetara, #activitate institut cultural roman , #Stiri Arta