Bani: cat a cheltuit statul pentru comemorarea lui Eminescu

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 18:37
2125 citiri
Bani: cat a cheltuit statul pentru comemorarea lui Eminescu

Ziua nasterii poetului national Mihai Eminescu a devenit si Ziua Culturii Nationale, din 2010. Anul acesta, Ministerul Culturii a finantat sapte manifestari dedicate aniversarii lui Eminescu, valoarea finantarii ridicandu-se la 120.000 de lei.

Actorul Victor Rebengiuc a afirmat ca finantarea culturii in Romania se afla la pamant si ca guvernul si autoritatile nu sunt deloc interesate de acest domeniu.

Printre manisfestarile finantate de Ministerul Culturii la cea de-a doua editie a Zilei Culturii Nationale se numara Gala Tinerilor Scriitori, unde a contribuit cu 25.000 de lei, "Poezia lui Mihai Eminescu, sursa de inspiratie in artele vizuale", eveniment organizat de Muzeul Literaturii si sustinut cu 20.000 de lei de la minister cat si evenimentul "Zilele Eminescu", pentru care ministerul a oferit 25.000 de lei.

Expozitii, recitaluri de poezie, Gala Tinerilor Scriitori si un concert al Filarmonicii "George Enescu" si multe alte evenimente culturale vor avea loc in Bucuresti si in intreaga tara pentru a marca 162 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie.

Desi Ministerul Culturii a sprijinit financiar foarte putin manifestarile culturale, institutiile culturale din Romania au organizat diverse evenimente pentru a marca Ziua Culturii Nationale si ziua lui Mihai Eminescu.

In Bucuresti, Academia Romana va organiza duminica o sesiune solemna dedicata Zilei Culturii Nationale, unde Eugen Simion, presedintele Sectiei de Filologie si Literatura va vorbi in legatura cu publicarea celor 14.00 de pagini de manuscris ale poetului national.

De asemenea, la Filarmonica "George Enescu", va avea loc o expozitie de arta romaneasca si un concert extraordinar, incepand cu orele 18:30. In cadrul acestor manifestari organizate de Filarmonica, in colaborare cu Academia Romana si Ministerul Culturii, Kelemen Hunor, ministrul culturii si Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane vor tine discursuri aniversare.

Ateneul Roman va invita duminica la expozitia 'Despre intentionalitatea picturii romanesti", unde vor fi expuse 37 de lucrari de pictura, grafica si sculptura, realizate de Constantin Brancusi, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza sau Victor Bauner.

Ulterior, lucrarile vor fi scoase la licitatie de avangarda si experesionism Artmark din 26 ianuarie.

#ziua Mihai Eminescu, #manifestari culturale Eminescu, #Ziua Culturii Nationale, #finantare cultura Romania , #Stiri Arta