Premiul Nobel pentru Medicina: Trei americani au deslusit cum functioneaza ceasul biologic

Luni, 02 Octombrie 2017, ora 13:11
2787 citiri
Premiul Nobel pentru Medicina: Trei americani au deslusit cum functioneaza ceasul biologic
Foto: Twitter/The Nobel Prize

Cercetatorii Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash si Michael W. Young au castigat premiul Nobel pentru Medicina pe 2017 pentru "descoperirile privind mecanismele moleculare in controlul ritmului circadian", potrivit Comitetului Nobel, reunit, luni, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm.

Cei trei au reusit sa vada in interiorul ceasului nostru biologic si sa elucideze cum functioneaza. Folosind muste de fructe, laureatii Nobel de anul acesta au extras o gena care controleaza ritmul normal biologic zilnic.

Ei au aratat ca aceasta gena codifica o proteina care se acumuleaza in celule in timpul noptii si este distrusa apoi in timpul zilei. Apoi, ei au identificat proteine suplimentare ce compun aceasta masinarie.

BREAKING NEWS The 2017 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded to Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young. pic.twitter.com/lbwrastcDN- The Nobel Prize (@NobelPrize) October 2, 2017

Ceasul biologic regleaza functii vitale, asa cum sunt nivelul hormonilor, somnul, temperatura organismului si metabolism. Raspunde insa inclusiv de comportament, transmite Comitetului Nobel, conform The Guardian.

Atunci cand nu ne respectam ceasul biologic din diferite motive (schimbarile de fus orar, lucrul in ture, noaptea), pot aparea chiar boli.

Toti cei trei cercetatori sunt din SUA, tara cu cele mai multe premii Nobel obtinute pana acum.

Iata-i pe doi dintre cei trei cercetatori premiati vorbind despre munca lor, dupa un premiu obtinut in 2012.

Jeffrey C. Hall s-a nascut in 1945 la New York, SUA. El a primit diploma de doctor in 1971 la Universitatea Washington din Seattle si a urmat studii postdoctorale de cercetare la California Institute of Technology in Pasadena din 1971 pana in 1973. S-a alaturat Facultatii de la Brandeis University in Waltham din 1974. In 2002, a devenit asociat la Universitatea din Maine.

Michael Rosbash s-a nascut in 1944 in Kansas City, SUA. El a primit diploma de doctor in 1970, la Massachusetts Institute of Technology la Cambridge. In anii urmatori el a urmat studii de cercetare postdoctorale la University of Edinburgh din Scotia. Din 1974, a predat la facultate la Brandeis University din Waltham, Statele Unite.

Michael W. Young s-a nascut in 1949 la Miami, SUA. El a primit diploma de doctor la University of Texas din Austin in 1975. Intre 1975 si 1977, a fost cercetator postdoctoral la Stanford University in Palo Alto. Din 1978, a predat la Facultatea de la Universitatea ...citeste mai departe despre "Premiul Nobel pentru Medicina: Trei americani au deslusit cum functioneaza ceasul biologic" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premiu Nobel Medicina 2017, #cercetatori premiati Nobel 2017, #primii Nobel 2017 , #Stiri Arta