Un tablou de Monet, estimat la 32 de milioane de dolari, in centrul unei dispute juridice

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 13:38
1646 citiri
Un tablou de Monet, estimat la 32 de milioane de dolari, in centrul unei dispute juridice

Autoritatile din Filipine incearca sa recupereze, prin intermediul unui proces in justitie, un tablou de Claude Monet, estimat la 32 de milioane de dolari, care a fost furat din colectia de arta a fostei prime doamne a acestui stat, Imelda Marcos.

Vilma Bautista, o fosta asistenta a Imeldei Marcos, a vandut deja acest tablou, cumparat in trecut de fosta prima doamna din Filipine si de sotul ei, fostul presedinte Ferdinand Marcos, iar autoritatile din acest stat incearca sa recupereze tabloul printr-un proces care a debutat miercuri la New York, informeaza huffingtonpost.com.

Vilma Bautista este acuzata ca a vandut fraudulos tabloul - care face parte din celebra colectie de lucrari "Les Nympheas" pictate de pictorul impresionist francez Claude Monet - si ca a facut comert ilegal cu alte picturi de valoare, despre care avocatii acuzarii spun ca nu avea niciun drept sa le vanda.

Tabloul a disparut in 1986, cand Ferdinand Marcos a fost inlaturat de la putere, si a ajuns in proprietatea acuzatei. Acuzarea sustine ca opera de arta face parte din averea despre care statul filipinez afirma ca a fost achizitionata de familia Marcos cu banii poporului sau.

"Acest caz este despre lacomie si frauda", a declarat procurorul districtual din Manhattan, Garett Lynch.

Apararea spune ca Vilma Bautista a crezut ca Imelda Marcos a detinut in mod legal acele tablouri si ca acuzata avea dreptul de a le vinde in numele ei. Vilma Bautista este "doar un intermediar prins in lupta care dureaza de decenii dintre statul filipinez si fostii conducatori ai sai", a declarat avocata apararii, Susan Hoffinger.

"Aceasta lupta nu trebuie dusa aici, in Curtea de Justitie din Manhattan", a adaugat ea.

Dupa ce a condus Filipine cu o mana de fier vreme de doua decenii, Ferdinand Marcos a fost fortat de o revolta populara sa se exileze in Hawaii. A murit dupa trei ani, pe 28 septembrie 1989.

Reprezentantii statului filipinez spun ca Marcos si asociatii sai au jefuit trezoreria nationala pentru a strange o avere cuprinsa intre 5 miliarde de dolari si 10 miliarde de dolari. Comisia prezidentiala pentru o guvernare buna, instituita in aceasta tara, a confiscat mai multe companii, conturi bancare si alte bunuri suspectate ca ar fi facut parte din acea avere. Familia Marcos a negat in repetate randuri faptul ca averea lor a fost stransa intr-un mod fraudulos.

Datorita unei colectii impresionante de pantofi de lux, Imelda Marcos a devenit un simbol al exceselor. Ea a reusit insa sa iasa relativ neafectata din cateva sute de procese in care a fost acuzata alaturi de sotul ei, iar in prezent este membru al Congresului din Filipine.

Imelda Marcos nu va depune marturie in procesul deschis contra Vilmei Bautista.

Vilma Bautista a detinut functia de ofiter pentru afaceri straine la Misiunea statului Filipine de la ONU si a lucrat ulterior la Secretariatul personal al Imeldei Marcos de la New York.

Pana in 2009, Vilma Bautista a ajuns sa faca datorii foarte mari. A incercat sa vanda patru dintre tablourile pe care familia Marcos le achizitionase in timp ce se afla la conducere - inclusiv tabloul "Le Bassin aux Nympheas" pictat de Claude Monet in 1899, cunoscut si sub numele de "Japanese Footbridge Over the Water-Lily Pond at Giverny".

Vilma Bautista a vandut in cele din urma aceasta pictura cu nuferi pentru 32 milioane de dolari, unui colectionar elvetian. O parte din suma a fost atribuita unor rude ale acuzatei, unor asociati, iar o alta a fost utilizata pentru plata datoriilor. Suma de 15 milioane de dolari a ramas in contul ei personal, iar Imelda Marcos nu a fost la curent cu acea tranzactie.

Vilma Bautista a detinut in 1991 un "certificat de imputernicire" din partea familiei Marcos pentru a vinde tabloul si a incasa suma rezultata din tranzactie, a declarat avocatul apararii. Avocatii acuzarii contesta legitimitatea acelui document. In acea perioada, tabloul nu figura pe lista oficiala a picturilor furate din Filipine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tablou Monet, #proces tablou Monet Filipine , #Pictura