Tablou de Salvador Dali, vandut la licitatie cu 2 milioane de euro

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 16:18
2724 citiri
Tablou de Salvador Dali, vandut la licitatie cu 2 milioane de euro

Un tablou de Salvador Dali, realizat pentru un proiect cinematografic al cineastului Fritz Lang, a fost vandut cu 2 milioane de euro la o licitatie organizata marti de casa Artcurial, la Paris, informeaza AFP.

Realizat in 1941, in ulei si guasa, acest tablou de dimensiuni reduse, intitulat "Machine a coudre avec parapluies dans un paysage surrealiste", a fost cumparat de un colectionar european. Tabloul era estimat la un pret cuprins intre 1,6 milioane de euro si 2 milioane de euro, au precizat reprezentantii casei Artcurial.

Pictura a fost realizata de Dali in timpul sejurului sau in Statele Unite, pentru filmul "Moontide" (1942) de Fritz Lang.

In urma unui conflict intre studiourile Fox si Fritz Lang, regizorul a fost inlocuit cu Archie Mayo, iar desenele lui Dali nu au fost folosite in cele din urma in acel film.

Pictorul si-a folosit insa creatiile sale in cinematografie, in 1945, in pelicula "Spellbound", de Alfred Hitchcock, in care rolurile principale au fost interpretate de Ingrid Bergman si Gregory Peck. Dali a colaborat apoi cu Walt Disney pentru desenul animat "Fantasia" (1940).

In schimb, un bust din bronz pictat, realizat tot de Dali, intitulat "La femme-pain" (1933), nu si-a gasit cumparator. Bustul era estimat intre 450.000 de euro si 600.000 de euro si face parte dintr-o serie ce include opt astfel de opere. Una dintre acestea este expusa in cadrul unei retrospective consacrate celebrului pictor spaniol, organizata la Centrul Pompidou din Paris, pana pe 25 martie.

Salvador Dali a fost un pictor spaniol, originar din provincia Catalonia, reprezentant de seama al curentului suprarealist in arta. Gratie aparitiilor excentrice si megalomaniei sale, Salvador Dali a devenit rapid o vedeta mondiala, reusind sa foloseasca forta presei pentru a-si spori averea si gloria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tablou Salvador Dali licitatie, #vanzare tablou licitatie, #licitatii tablouri , #Pictura