Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Record pe piata mondiala de arta: O lucrare de Francis Bacon, vanduta cu 142 milioane de dolari

Record pe piata mondiala de arta: O lucrare de Francis Bacon, vanduta cu 142 milioane de dolari


Tripticul "Three Studies of Lucien Freud", pictat de Francis Bacon in 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitatie organizata marti, la New York, devenind opera de arta cel mai scump vanduta vreodata.

Capodopera, care il reprezinta pe Lucian Freud, artistul si prietenul lui Francis Bacon, este considerata una dintre cele mai importante serii de picturi ale artistului britanic, informeaza bbc.co.uk.

Tripticul "Trei studii ale lui Lucian Freud/ Three Studies of Lucien Freud" este format din trei tablouri in care Lucian Freud apare in trei ipostaze diferite. Cele trei tablouri au fost pictate in anul 1969 la Colegiul regal de arta din Londra, dupa ce atelierul lui Francis Bacon a fost distrus intr-un incendiu.

Opera de arta a fost vanduta la licitatia organizata marti, de casa Christie's, unui client care a preferat sa isi pastreze anonimatul. A fost pentru prima data cand tripticul "Three Studies of Lucien Freud" a fost scos la licitatie, pretul de pornire a licitatiei fiind de 80 de milioane de dolari.

Dupa sase minute de licitare incordata, tripticul "Three Studies of Lucien Freud" a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari.

Astfel, "Three Studies of Lucien Freud" a devenit cea mai scumpa opera de arta vanduta vreodata la licitatie, detronand tabloul "Tipatul/ The Scream", de Edvard Munch, care anul trecut a fost adjudecat pentru suma de 119,9 milioane de dolari.

"Capodopera marcheaza relatia dintre Bacon si Freud, aducand omagiu inrudirii creatoare si emotionale dintre cei doi artisti", a declarat Francis Outred, directorul Sectiunii pentru arta contemporana si postbelica a casei Christie's din Europa.

Bacon si Freud, doua din cele mai importante nume ale picturii secolului XX

Francis Bacon si Lucian Freud s-au intalnit in 1945 si au devenit prieteni apropiati, facandu-si portrete unul altuia in mai multe randuri, inainte ca prietenia lor sa se destrame in anii '70.

Expuse cu ocazia retrospectivei Bacon de la Grand Palais, Paris, intre 1971-1972, cele trei tablouri au fost separate la mijlocul anilor '70, unul dintre acestea fiind expus la Galeria Tate in 1985.

Dupa reconstituirea tripticului, acesta a fost expus in New Haven, Connecticut, in 1999, si a putut fi admirat de publicul britanic la casa Christie's din Londra in luna octombrie.

Precedentul record de pret pentru un tablou de Francis Bacon a fost stabilit in 2008, cand casa Sotheby's a vandut la New York pictura "Triptych, 1976" pentru suma de 86,3 milioane de dolari.

Artistul britanic de origine irlandeza Francis Bacon (1909 - 1992) este unul din cei mai importanti pictori ai secolului XX. In opera lui, realizata pe suprafete mari, este tematizata in special suferinta corpului omenesc, deformat de violenta vietii de fiecare zi, intr-o existenta lipsita de sens si fara putinta de scapare.

Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, a murit in iulie 2011, la varsta de 88 de ani. Nascut in 1922 la Berlin, Lucian Freud a emigrat la Londra in 1934, odata cu parintii lui, arhitectul Ernst Freud si sotia sa, Lucie, care fugeau din calea nazismului. Sigmund Freud li s-a alaturat in 1938 si a murit la Londra in anul urmator. In acelasi an, Lucian Freud a obtinut cetatenia britanica.

Lucian Freud a initiat si sustinut renasterea picturii figurative, care, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a devenit principala directie din arta contemporana, promovata de Scoala Londoneza. Impreuna cu Francis Bacon si Frank Auerbach, Lucian Freud a sustinut revenirea personajelor in compozitie si a revolutionat portretul contemporan, sustragandu-se oricaror prejudecati si falsului puritanism.

Pictorul Lucian Freud era cunoscut mai ales pentru nudurile si autoportretele sale, asa cum sta marturie cea mai de seama opera a lui, datand din 1993, in care s-a pictat sub trasaturile unui batran gol care ameninta cu periuta de dinti ca si cum ar avea in mana o arma.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1584 ori