Expozitie dedicata geniului lui Da Vinci, din 19 august la Bucuresti

Marti, 20 August 2013, ora 09:56
4001 citiri
Expozitie dedicata geniului lui Da Vinci, din 19 august la Bucuresti

O expozitie dedicata personalitatii de geniu si operei lui Leonardo da Vinci, care cuprinde 30 de picturi reproduse la dimensiunile originale si peste 40 de masinarii, va putea fi vizitata, in perioada 19 august - 29 septembrie, la Centrul Comercial Sun Plaza din Capitala.

Expozitia exploreaza legendele si miturile care invaluie viata artistului si subliniaza influenta considerabila pe care mostenirea lui Leonardo da Vinci o are asupra omului modern si a felului in care acesta isi desfasoara viata, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

Expozitia prezinta aproape 30 de picturi, reproduse la dimensiunile originale, realizate de faimosul pictor, arhitect, sculptor, muzician, poet, chimist, anatomist, fizician, literat si inginer renascentist si peste 40 de masinarii care au deschis noi orizonturi in domenii cheie precum mecanica, hidraulica, zbor si arta razboiului.

Printre reproducerile expuse se regasesc "Cina cea de Taina" (1495-1498) si "Mona Lisa" (cca. 1503-1506), doua dintre tablourile reprezentative pentru perioada Renasterii si cele mai controversate lucrari ale lui Leonardo, "Adoratia Magilor" (1481), tablou ramas neterminat din cauza unor conditii financiare impuse lui Leonardo de calugarii de la manastirea San Donato a Scopeto, acestia fiind cei care au comandat lucrarea, "Fecioara intre stanci" (1483-1486), prima versiune si cea de-a doua, vehiculandu-se ca exista si o a treia, si "Madona cu garoafa" (1478-1480), opera creata de Leonardo inainte de a implini 20 de ani.

Instalatiile interactive au urmat in intregime schitele lui Leonardo

Masinariile tridimensionale prezentate in cadrul expozitiei sunt reproduceri fidele care urmaresc schitele originale din Codexuri, caietele in care Leonardo isi insemna toate descoperirile si ideile si care il insoteau in permanenta.

Cele mai multe dintre instalatii sunt interactive, dand posibilitatea vizitatorului de a cerceta indeaproape ideile revolutionare ale celui care avea sa-si puna pentru totdeauna amprenta asupra existentei umane. Multe dintre inventiile desenate de acesta nu au putut fi puse in practica la vremea la care au fost inchipuite, din lipsa materialelor si a tehnologiilor de productie necesare.

Leonardo da Vinci a fost manat de o dorinta nemarginita de cunoastere, care l-a ghidat de-a lungul vietii si i-a modelat felul de a fi. Un perfectionist innascut, inventatorul considera vazul ca fiind principala cale de cunoastere reala si completa a fenomenelor inconjuratoare.

Marea tema a studiilor sale este "saper vedere" (a sti sa vezi, in limba italiana). De aici decurge natural faptul ca si-a folosit creativitatea si inventivitatea in domeniile care foloseau in special reprezentarea grafica - pictura, sculptura, arhitectura, ingineria -, lasand posteritatii numeroase schite si desene.

Cunoscut atat datorita inventiilor sale, precum masina, submarinul, bicicleta, costumul de scafandru, scara rulanta, cricul, arcul, elicopterul, planorul, parasuta, tancul, tunul, catapulta si multe altele, precum si datorita studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen in acest sens fiind "Omul Vitruvian", Leonardo da Vinci este, fara indoiala, o personalitate inaintea vremurilor sale si un geniu universal. Modul de gandire si descoperirile sale continua sa uimeasca si in prezent, dupa mai bine de 500 de ani.

Expozitia adusa in Romania de Sun Plaza Shopping Center a fost vizitata pana in prezent de peste 4 milioane de oameni, din Europa, SUA si Asia. Intrarea este libera.

#expozitie Leonardo Da Vinci, #pincturi Da Vinci Bucuresti, #expozitie inventii Da Vinci , #Pictura