Tragedia shakespeareana Otello, de Giuseppe Verdi, transmisa in cadrul Seri de Opera Online

Luni, 13 Aprilie 2020, ora 13:46
1713 citiri
Tragedia shakespeareana Otello, de Giuseppe Verdi, transmisa in cadrul Seri de Opera Online

Opera Nationala Bucuresti prezinta iubitorilor genului liric spectacolul "Otello" de Giuseppe Verdi, in regia lui Giancarlo del Monaco, in cadrul programului Seri de Opera Online.

Evenimentul va avea loc astazi, 13 aprilie 2020, incepand cu ora 18:30, pe pagina de Facebook a Operei Nationale Bucuresti si in link-ul www.operanb.ro/operaonline.

Creatia verdiana a reprezentat prin excelenta o impletire perfecta a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, "Otello" s-a dovedit a fi o capodopera care s-a evidentiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci si prin trairile tulburatoare si puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

Verdi demonstreaza cu "Otello" ca numai pe un libret bun se poate realiza o muzica buna, ajungand sa declare ca "Daca nu mi-ar fi teama ca devin utopic, as fi tentat sa afirm ca pentru a obtine perfectiunea posibila a unei opere muzicale, ar trebui ca acelasi om sa fie autorul si al versurilor si al muzicii." Concluzia unanima era ca niciodata Shakespeare nu a avut vreun comentator mai demn decat Verdi.

Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti:

"Eu fac o cercetare minimalista scenografica, in sensul ca spatiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezinta Ciprul, care poate reprezenta Venetia si tot ceea ce este; e o cercetare care vrea sa se sublimeze si sa se inalte in inima personajelor, lucru mult mai important decat faptul de a nara o poveste.

Este necesar sa povestim situatii umane, situatii foarte dificile, complicate, ca gelozia, rasismul, raul, binele... Spre exemplu, raul si binele se confruntain aceasta opera intre Desdemona si Iago, de acord? Otello este o victima, o victima a raului; chiar si Desdemona este o victima a raului, dar confruntarea dintre bine si rau este reprezentata de Iago-Desdemona.

In aceasta confruntare, eu vreau sa centrez atentia publicului pe actiunea scenica si pe drama, mai mult, pe psiho-drama acestei povesti."

(Trailer Otello - Opera Nationala Bucuresti)

Sponsor oficial: Enel Romania

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comerciala Romana, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Artmark, Sansha

Parteneri media: TVR, Europa FM, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI Romania, Romantic FM, Radio Seven, Romania TV, Zile si Nopti, Agerpres, Ziare.com, Business24, Ziarul Metropolis, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei

#opera nationala bucuresti, #opera online , #Muzica