Opera Nationala Bucuresti prezinta Oedipe si Don Quijote in cadrul Seri de Opera Online

Joi, 30 Aprilie 2020, ora 12:00
1539 citiri
Opera Nationala Bucuresti prezinta Oedipe si Don Quijote in cadrul Seri de Opera Online

Opera Nationala Bucuresti transmite in cadrul Seri de Opera Online spectacolele "Oedipe" de George Enescu si "Romeo si Julieta" de Serghei Prokofiev.

Luni, 4 mai 2020, ora 18:30, prima scena lirica a tarii inchina difuzarea spectacolului "Oedipe" celui care a fost cel mai mare compozitor roman al tuturor timpurilor, George Enescu, cand se implinesc 65 de ani de la disparitia sa.

Joi, 7 mai 2020, ora 18:30 vom difuza spectacolul de balet "Don Quijote" de Ludwig Minkus, regia si adaptarea coregrafica Jaroslav Slavicky, eveniment din 23.02.2018, urmand ca in fiecare saptamana sa aducem in casele publicului iubitor al artei lirice spectacole din repertoriul Operei Nationale Bucuresti.

Prima scena lirica a tarii vine in intampinarea iubitorilor genului liric cu spectacole difuzate online, in fiecare zi de luni si joi a saptamanii. Ne dorim pe aceasta cale, ca in aceasta perioada de grea incercare pentru toata lumea, sa fim mai aprope unii de ceilalti prin muzica si cultura, pe care le sustinem neconditionat.

Inregistrarile vor fi disponibile pe pagina oficiala de Facebook a institutiei, cat si in link-ul www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzarii spectacolului.

#ramanemacasa

OEDIPE de George Enescu

Luni, 4 mai, ora 18:30 in cadrul Seri de Opera Online

(Trailer Oedipe - Opera Nationala Bucuresti | https://youtu.be/nwm2TYh_794)

Despre opera Oedipe, principala creatie nationala de gen si totodata singura care se regaseste in repertoriul mai multor teatre de prestigiu din lume, compozitorul George Enescu marturisea:

"Nu mi se cuvine mie sa declar daca Oedipe este sau nu cea mai desavarsita dintre lucrarile mele. Tot ce pot spune este ca, dintre toate, imi este cea mai draga. In primul rand, pentru ca m-a costat luni de munca si ani de neliniste. Apoi, pentru ca am pus in ea tot ce simteam, ce gandeam, in asa fel incat ma contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede daca as spune in ce stare de exaltare eram gandindu-ma la Oedipe si compunand, nota cu nota, aceasta opera imensa".

DON QUIJOTE de Ludwig Minkus

Joi, 7 mai 2020, ora 18:30 in cadrul Seri de Opera Online

(Trailer Don Quijote - Opera Nationala Bucuresti | https://youtu.be/6iEKPtXCxVM)

Ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate in interpretarea unei distributii de exceptie inseamna impreuna spectacolul de pe scena Operei Nationale Bucuresti.

Mai multe versiuni ale baletului "Don Quijote" au fost create in intreaga lume. Despre coregrafia ce poarta numele lui Jaroslav Slavicky, artistul insusi a declarat: "Coregrafia spectacolului se bazeaza pe versiunea Petipa-Gorski, cea mai buna versiune din toate timpurile, deoarece conceptia lor si celebrele scene de dans au facut ca acest balet sa reziste in teatrele din toata lumea de mai bine de 150 de ani.

Desigur, am ajustat, am scurtat sau am suprimat anumite fragmente pentru ca spectacolul sa aiba continuitatea dorita, sa aiba viteza si ritm. Mi-am dorit o expunere a actiunii clara si logica, iar regizoral am urmarit un joc convingator, ca si o descriere colorata a personajelor."

Sponsor oficial: Enel Romania

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comerciala Romana, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Artmark, Sansha

Parteneri media: Europa FM, TVR, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI Romania, Romantic FM, Radio Seven, Romania TV, Zile si Nopti, Agerpres, Ziare.com, Business24, Ziarul Metropolis, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei

#opera online, #Opera Nationala Romana , #Muzica