O compozitie de Sergiu Celibidache, in premiera mondiala la Ateneu

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 18:38
2241 citiri
O compozitie de Sergiu Celibidache, in premiera mondiala la Ateneu

TVR Cultural va transmite sambata, in direct de la Ateneul Roman, concertul de inchidere a primei editii a Festivalului International "Sergiu Celibidache", evenimentul fiind marcat de premiera mondiala a compozitiei semnate de Sergiu Celibidache "Haz de necaz" - o suita romaneasca in opt parti.

Repertoriul acestui spectacol va mai cuprinde concertul pentru pian si orchestra nr. 20 in re, KV 466, de Wolfgang Amadeus Mozart, si "Ma mere l'oye" - de Maurice Ravel - in interpretarea Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta dirijorului Mark Mast, in timp ce la pian se va afla Dan Grigore.

Partea intai a concertului va fi transmisa pe TVR Cultural de la ora 19.50, iar partea a doua va incepe la ora 21.20.

Prima editie a Festivalului International "Sergiu Celibidache" a fost un eveniment prilejuit de sarbatorirea - pe plan national si international, prin calendarul UNESCO - a 100 de ani de la nasterea marelui dirijor. Evenimentul a fost reflectat de TVR 1 si TVR Cultural, care au programat transmisiuni speciale cu aceasta ocazie.

Sergiu Celibidache, nascut pe 28 iunie 1912, in orasul Roman din judetul Neamt, a fost dirijor si compozitor, membru de onoare al Academiei Romane.

Sergiu Celibidache si-a inceput cariera de dirijor la 33 de ani, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin, atunci cand l-a inlocuit pe Wilhelm Furtwangler, in anii care au urmat dupa cel de-al doilea razboi mondial. In 1979, a devenit dirijorul principal al orchestrei pe care a transformat-o intr-unul dintre cele mai bune ansambluri din lume si de care i-a ramas legat numele: Orchestra Filarmonicii din Munchen. A dirijat sute de concerte, iar stilul sau unic l-a facut sa fie considerat unul dintre cei mai apreciati dirijori din toate timpurile.

Muzicianul roman a murit la varsta de 84 de ani, pe 14 august 1996, in orasul Neuville-sur-Essonne din Franta.

#compozitie Sergiu Celibidache, #premiera mondiala Sergiu Celibidache, #TVR Cultural Sergiu Celibidache, #concert Sergiu Celibidache , #Muzica