Mai putin de o luna pana la evenimentul cultural al anului: Festivalul International "George Enescu"

Vineri, 02 August 2013, ora 16:46
1437 citiri
Mai putin de o luna pana la evenimentul cultural al anului: Festivalul International "George Enescu"

A inceput numaratoarea inversa: mai este mai putin de o luna pana cand se va da startul Festivalul International "George Enescu", evenimentul cultural al anului.

Radu Lupu, Daniel Barenboim, Staatskapelle Berlin, Pittsburgh Symphony Orchestra, Yuja Wang, Manfred Honeck, Sergey Dogadin sunt doar cateva din numele mari aflate pe afisul primelor patru zile ale Festivalului International "George Enescu", care se va desfasura la Bucuresti si in tara in perioada 1-28 septembrie 2013.

DUMINICA, 1 septembrie

Concertul de deschidere a Festivalului va avea loc la Sala Mare a Palatului din Bucuresti, de la ora 19:30, avandu-i pe scena pe pianistul Radu Lupu si Staatskapelle Berlin (dirijor Daniel Barenboim) - unii dintre cei mai mari artisti din lume ai momentului -, care vor interpreta Rapsodia Romana nr. 2 de George Enescu. Concertul se va desfasura cu casa inchisa, dar mai sunt disponibile bilete la Cinema Digiplex, unde se va realiza o transmisie live (detalii aici).

Tot in prima zi, un concert de orga sustinut de faimosul si originalul organist american Cameron Carpenter. Mai sunt inca locuri disponibile la Ateneul Roman (22:30). Pentru detalii, dati click aici.

Cel de-al treilea concert al zilei va avea loc la Timisoara, fiind sustinut de Filarmonica "Banatul", dirijor Martin Yates, cu pianistul Matei Varga solist, laureat al Concursului International "George Enescu" - editia 2001.

LUNI, 2 septembrie 2013

In cea de a doua zi a Festivalului, de la 19:30, pianistul roman Radu Lupu va sustine la Sala Palatului al doilea concert in cadrul Festivalului George Enescu, impreuna cu Staatskapelle Berlin (dirijata de celebrul Daniel Barenboim).

In partea a doua a concertului, alaturi de artistii straini, vor mai participa soprana Laura Chera si Corul Filarmonicii George Enescu (dirijor Ion Iosif Prunner), care vor interpreta "Quattro pezzi sacri" de Verdi.

Evenimentul va avea loc la Sala Palatului si, cu toate ca biletele s-au epuizat dupa cateva ore de la punerea lor in vanzare, puteti vedea concertul transmis live la Cinema Digiplex (pentru bilete dati click aici).

Tot in ziua a doua a Festivalului George Enescu va avea loc de la ora 17:00, la Ateneul Roman, concertul Ansamblului Archaeus (dirijor Liviu Danceanu) - mai exista bilete (click aici)-, in vreme ce la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti Dan Dediu si Adrian Pop vor sustine, de la ora 14:00, conferinta "Muzica romaneasca contemporana, in contextul national si international". Intrarea la conferinta, care se desfasoara in cadrul workshop-ului de compozitie "Muzica Secolului XX", este libera.

MARTI, 3 septembrie 2013

Cea de a treia zi a Festivalului aduce un alt spectacol-eveniment, avand nume grele pe afis: Pittsburgh Simphony Orchestra (dirijor Manfred Honeck), cu tanara pianista-minune Yuja Wang. Concertul are loc la Sala Palatului din Bucuresti (de la 19:30) si se va desfasura cu casa inchisa.

Un alt tanar pianist, romanul Matei Varga, va canta la Ateneul Roman (de la ora 17:00) impreuna cu Filarmonica "Banatul" Timisoara (dirijor Martin Yates), intr-un spectacol ce se anunta a fi de mare clasa (pentru bilete, dati click aici). Este vorba despre un tur de forta, intrucat acelasi concert va fi fost sustinut, cu doua zile inainte, in vestul tarii, la Timisoara.

Tot in data de 3 septembrie, alte doua evenimente: Concertul interactiv al tinerei generatii de compozitori romani, sustinut de Ansamblul IconArts (dirijor Gabriel Bebeselea), si conferinta Aspecte stilistice, estetice si tehnici compozitionale in creatia proprie (prima parte), sustinta de Tristan Murail (Franta) in cadrul workshop-ului de compozitie "Muzica Secolului XX".

Iar in tara, la Iasi, va avea loc concertul Filarmonicii de stat "Moldova" Iasi (dirijor Leo Hussain), cu Marino Formenti la pian.

MIERCURI, 4 septembrie 2013

In ziua a patra exista doua capete de afis. Primul este recitalul de la Ateneul Roman (19.30) sustinut cu casa inchisa de pianistul Radu Lupu, care va interpreta Sonatele pentru pian nr. 20 si nr. 21 de Franz Schubert.

Cel de al doilea eveniment al zilei este concertul Filarmonicii Nationale Ruse (dirijor Vladimir Spivakov), cu tanarul violonistul Sergey Dogadin solist. Ei vor interpreta, in prima parte a spectacolului, Suita nr. 3 pentru orchestra in Re Major op. 27 "Sateasca" de George Enescu. Pentru acest concert mai sunt inca bilete (disponibile aici).

La Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti va avea loc, de la ora 10:00, a doua parte a conferintei Aspecte stilistice, estetice si tehnici compozitionale in creatia proprie, sustinuta de Thierry Huillet (Franta) si Michael Hersch (SUA), iar de la ora 14:00 a doua parte a concertului IconArts. Intrarea este libera.

Continua si concertele in tara. Este vorba despre concertul de la Cluj al Filarmonicii de stat "Transilvania", cu Jorg Widmann la pupitru.

Pentru programul complet accesati site-ul Festivalului la http://festivalenescu.ro/calendar/events.

#deschidere Festival George Enescu, #concerte Festival George Enescu , #Muzica