Garana Jazz Festival revine in Poiana Lupului, intre 9 si 12 iulie, cu un line-up de exceptie

Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 17:33
2011 citiri
Garana Jazz Festival revine in Poiana Lupului, intre 9 si 12 iulie, cu un line-up de exceptie
Foto: Charles Lloyd

Dhafer Youssef, Charles Lloyd, Lars Danielsson, Jakob Bro Trio, Dave Weckl / Tom Kennedy, Nils Petter Molvaer, Liv Warfield, Robben Ford si Bill Evans prezenti la cea de-a 24-a Editie

Garana Jazz Festival revine cu editia 24 intre 9 si 12 iulie, in Poiana Lupului din Garana.

Ca in fiecare an, scena inconjurata de Muntii Semenic va gazdui experiente si experimente muzicale din toata lumea, in forma celor mai valoroase proiecte de jazz ale momentului.

Iata primii artisti prezenti in line-up la cea de-a 24-a Editie Garana Jazz Festival:

Dhafer Youssef Quartet - Sounds Of Mirrors, Charles Lloyd Quartet, Lars Danielsson - Liberetto III, Jakob Bro Trio, Trygve Seim Quartet, Dave Weckl / Tom Kennedy & Bob Franceschini & Stu Mindeman, Nils Petter Molvaer Quartet, Liv Warfield Band, Yotam Silberstein Quartet, Yuval Ron Quartet si Robben Ford and Bill Evans: Blues, Miles & Beyond.

Biletele pentru fiecare dintre zilele festivalului si abonamentele se pot cumpara de pe www.bilete.ro, precum si din magazinele Inmedio & RELAY, magazinele Germanos, Oficiile Postei Romane, magazinele Vodafone, Promenada Mall Bucuresti.

Informatii despre posibilitatile de transport in zona, cazare si o vacanta cu jazz la Garana sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro.

Dhafer Youssef va canta pentru prima oara la Garana Jazz Festival in prima zi de festival, pe 9 iulie. Maestru al oudului, posesorul unei voci incredibil de expresive si creatorul unui univers unic, intrigant si complex, Dhafer Youssef face parte din elita mondiala a muzicienilor jazz.

Neobosit cautator al modalitatilor de exprimare, muzicianul tunisian a reusit sa inglobeze in muzica lui influentele orientale si sa le armonizeze cu cele din jazz, world music si muzica electronica.

A colaborat cu personalitati ale jazzului ca Nguyen Le, Markus Stockhausen, Zakir Hussain, Dave Holland, Wolfgang Muthspiel, Paolo Fresu, Bugge Wesseltoft, Marilyn Mazur. Dhafer Youssef va aduce pe scena sonoritatile ultimului sau album, Sounds of Mirrors.

Visul sau din tinerete de a explora muzica indiana s-a materializat in colaborarea cu celebrul muzician Zakir Hussain, caruia ii sunt dedicate multe dintre piesele albumului.

La Garana Jazz Festival va veni insotit de muzicieni din trei colturi ale lumii - colaboratorul sau constant, chitaristul norvegian Eivind Aarset, saxofonistul italian Raffaele Casarano si bateristul brazilian Adriano Dos Santos.

Legendarul saxofonist Charles Lloyd revine pe scena Garana Jazz Festival impreuna cu quartetul sau, joi, pe 9 iulie. Lloyd revine pentru a revedea publicul garanez dupa ce in 2013 a cantat la festival odata cu aniversarea celor 75 de ani.

Au trecut 7 ani, a mai inregistrat 5 albume de-atunci si celebreaza iarasi impreuna cu noi 70 de ani in slujba muzicii. De-a lungul a patru decenii, prin compozitiile sale a punctat perioada post-bop, a adus in jazz influentele world music si a marcat anii '60 psihedelici cu improvizatii de avangarda.

Lloyd a fost unul dintre primii muzicieni jazz care au vandut un milion de exemplare dintr-o inregistrare ("Forest Flower" - inregistrarea concertului de la Monterey, din 1966, cu Keith Jarrett, Jack DeJohnette si Cecil McBee) si apoi a surprins retragandu-se chiar in punctul in care a fost supranumit jazz superstar.

A inregistrat apoi peste 10 albume la ECM Records, a primit titlul de doctor in muzica, numeroase distinctii internationale, dar ceea ce il face o vedeta incontestabila a jazzului este ca muzicalitatea sa calda si pasionala ajunge mereu la sufletele celor care il asculta.

Lars Danielsson completeaza line-up-ul de joi, aducand in Poiana Lupului unul dintre cele mai valoroase si indragite proiecte ale sale - Liberetto III. Pentru Lars Danielsson, virtuoz desavarsit la contrabas si violoncel, puterea muzicii se afla in melodie. Este inima din care se dezvolta orice altceva, iar ansamblul sau Liberetto a ramas fidel acestui principiu si in al treilea album.

Cuvantul "Liberetto", pe care Danielsson l-a inventat pentru numele grupului, este si o descriere a artei sale: sursa compozitiilor se afla in muzica occidentala, iar improvizatiile urmeaza imperativul libertatii si neingradirii stilistice.

Ceilalti membri ai Liberetto III sunt: Gregory Privat la pian, Krister Jonsson la chitara si Magnus Ostrom la baterie si percutie.

Vineri, 10 iulie, festivalul va gazdui alte trei concerte ale unor muzicieni extraordinari. Trioul chitaristului si compozitorului danez Jakob Bro se afla de cativa ani buni in topul celor mai apreciate triouri din jazzul contemporan.

Primului album al trioului - Streams (2016, ECM), avandu-i la contrabas pe inegalabilul Thomas Morgan si la baterie pe uluitorul Joey Baron, i-a urmat un album live - Bay of Rainbows (2018, ECM) care da masura unicitatii acestui trio - o comunicare perfecta intre cei trei muzicieni, compozitii de o frumusete ravasitoare, toate acestea ducand la o atmosfera care atinge profund ascultatorii.

Un proiect ultra-apreciat pe plan international, Helsinki Songs, va fi adus pe scena festivalului de un prieten mai vechi al publicului garanez - saxofonistul norvegian Trygve Seim.

Temele cu dedicatii si tributurile aduse marilor muzicieni care l-au inspirat (Ornette Coleman, Jimmy Webb) fac din structura albumului un soi de jurnal muzical.

Trygve Seim va canta alaturi de trei muzicieni de talie internationala - de pianistul estonian Kristjan Randalu, de contrabasistul norvegian Mats Eilertsen si de bateristul finlandez Markku Ounaskari.

Renumitul baterist american Dave Weckl prezinta la Garana Jazz Festival cel mai nou proiect al sau in colaborare cu vechiul sau prieten, nu mai putin celebru, basistul Tom Kennedy (prezent si in 2014, alaturi de Mark Stern si Bill Evans, la Garana).

De mai bine de 40 de ani, Dave Weckl a obtinut o reputatie greu de egalat. Modern Drummer l-a inclus in The Hall of Fame, considerandu-l unul dintre cei mai buni bateristi ai tuturor timpurilor.

Dinamica incredibila si versatilitatea sa au inspirat muzicieni din lumea intreaga. A facut parte 7 ani din Chick Corea Elektrik & Acoustic Band, a inregistrat numeroase albume cu propria trupa - David Weckl Band, cu Mike Stern, The Brecker Brothers si Michel Camilo.

Cei doi muzicieni vor fi insotiti de saxofonistul Bob Franceschini (a colaborat cu Victor Wooten si Mike Stern, cu George Benson, Eddie Palmieri, Randy Brecker, Chaka Khan, Michel Camilo, Willie Colon, Richard Bona) si de Stu Mindeman (a colaborat cu Kurt Elling, Branford Marsalis, Antonio Sanchez).

Sambata, 11 iulie, cantareata americana Liv Warfield va aduce in Poiana Lupului o tornada de energie prin forta vocii si a personalitatii sale muzicale.

"Alternative rhythm & blues soul with a little bit of rock'n roll" si-a etichetat ea insasi muzica. Criticii muzicali o considera un star care isi scrie deja legenda.

Despre muzica sa, Liv Warfield marturiseste: "Vreau doar ca vibratiile sa loveasca inima. Vreau ca versurile sa conteze si muzica sa emotioneze".

Celebra pentru colaborarile cu Prince (care i-a fost si mentor), cu Nancy Wilson of Heart si The Roots, Liv Warfield si-a cultivat propria voce, iar spectacolele ei au devenit renumite nu doar in festivalurile de jazz din Statele Unite, ci si in cele europene.

In a treia zi de festival, trompetistul norvegian Nils Petter Molvaer se afla pe scena Garana Jazz Festival. In anii '90, prin albumul Khmer, Nils Petter Molvaer avea sa duca jazzul intr-o directie complet noua, creand in fiecare concert peisaje de o intensitate profunda, utilizand resursele muzicale ale multor genuri cu o usurinta incredibila.

Deseori, ascultandu-l, uitam ca instrumentul la care canta este o trompeta. Odata cu aparitia albumului Buoyancy, in 2016, quartetul condus de Molvaer ghideaza publicul prin diverse incaperi ale imaginatiei celor patru artisti, captand atentia constant. Temele cunoscute se transforma, se recoloreaza, induc emotii si stari, o muzica noua construindu-se pe loc.

Duminica, 12 iulie, in ultima zi de festival, publicul va putea asculta trei proiecte muzicale pe cat de diferite stilistic unul de celalalt, pe atat de atragatoare.

Yotam Silberstein Quartet va urca pe scena festivalului in formula: Yotam Silberstein - chitara si voce, Vitor Goncalves - pian si acordeon, Noam Weisenberg - bass si Daniel Dor - baterie.

Chitaristul israelian, stabilit in New York, Yotam Silberstein este unul dintre cei mai promitatori tineri muzicieni ai scenei americane de muzica jazz. A colaborat cu James Moody, The Heath Brothers, Roy Hargrove, George Coleman, David Sanborn, Marcus Miller, Paquito D'rivera, Christian McBride si John Patitucci.

Putini artisti sunt capabili sa imbine post-bop si jazz latin asa cum o face Yotam Silberstein. El detine tehnica, ritmul si lirismul indispensabile pentru a reusi in genul fusion, iar Future Memories, al saselea album al sau ca lider, este o incursiune multi-culturala fara cusur.

Yuval Ron Quartet ne va purta intr-un univers muzical expansiv, in care resursele muzicii progresive, jazzului, rockului si ale dispozitivelor electronice folosite de muzicieni vor constitui "tapiseria" unei calatorii imaginare, interstelare.

"Somewhere in This Universe, Somebody Hits a Drum" este ultimul album al tanarului chitarist Yuval Ron. Spectaculoase reprize de virtuozitate, compozitii pline de culoare, peisaje sonore cu atmosfera si diverse efecte sonore vor atrage ascultatorii intr-o experienta totala, electrizanta.

In anul in care celebram 50 de ani de la aparitia uneia dintre capodoperele lui Miles Davis - Bitches Brew, nu putea lipsi de pe scena festivalului un concert dedicat geniului sau.

Blues, Miles & Beyond este un proiect muzical ce poarta semnatura a doua personalitati legendare din jazzul american - chitaristul Robben Ford si saxofonistul Bill Evans.

In proiectul lor Blues, Miles & Beyond si-au combinat fortele creative, iar intalnirea nu poate fi altfel decat extraordinara. Amandoi au cantat cu Miles Davis, in perioade diferite.

Robben Ford a fost nominalizat de 5 ori la Grammy, a mai cantat cu Joni Mitchell, Jimmy Witherspoon, George Harrison, Phil Lesh, Bonnie Raitt, Michael McDonald, Bob Dylan, John Mayall, Greg Allman, Larry Carlton, Mavis Staples, Brad Paisley si multi altii.

De cealalta parte, numele lui Bill Evans este raspunsul la intrebarea: "Pe cine au in comun Miles Davis, John McLaughlin, Herbie Hancock si multi monstri sacri ai muzicii rock?".

Evans si-a facut debutul pe scena muzicala internationala in anii '80 cu Miles Davis (la varsta de 21 de ani, inregistrand 6 discuri cu Davis), a participat la turnee si inregistrari cu John McLaughlin, Herbie Hancock, Mick Jagger si are in palmares 26 de albume ca lider, dintre care 2 (Soul Insider si Soulgrass) au primit nominalizari Grammy.

Festivalul International de Jazz Garana este organizat de Fundatia Culturala Jazz Banat, membra a European Jazz Network. In ultimii 23 de ani, peste 80.000 de spectatori si numerosi artisti cu renume international au impartasit experienta muzicii jazz de avangarda ascultata sub cerul liber in micul sat din inima Banatului.

Au cantat la Garana: Eberhard Weber, Jan Garbarek, Stanley Clarke, Mike Stern, Tomasz Stanko, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Youn Sun Nah, Bugge Wesseltoft, Avishai Cohen, Jack DeJohnette, Hiromi, Terje Rypdal si multi altii. Detalii pe www.garana-jazz.ro.

#Garana Jazz Festival 2020, #festival Garana , #Muzica