Felix Rotaru, cel mai tanar lutier roman, ucenic al scolii lui Stradivarius

Marti, 21 Februarie 2012, ora 08:51
3074 citiri
Felix Rotaru, cel mai tanar lutier roman, ucenic al scolii lui Stradivarius
Felix Rotaru, cel mai tanar lutier roman

La doar 24 de ani, cel mai tanar lutier roman se poate mandri cu faptul ca majoritatea viorilor create de el sunt folosite de virtuosi din intreaga Europa.

Timisoreanul Felix Rotaru a fost discipolul ultimului descendent al scolii de lutieri la Bologna, curentul din care facea parte si Stradivarius. La Roberto Regazzi, cunoscut restaurator si colectionar de viori, a ajuns fara nicio recomandare, in urma cu trei ani.

"Am ajuns la el fara nicio recomandare, pur si simplu...l-am sunat! A spus ca ma poate ajuta, stie foarte bine ca nu este usor pentru un tanar lutier sa porneasca la drum.

Desi este foarte ocupat, ma primeste la el in atelier ori de cate ori are timp, nu are niciun fel de secret fata de mine si, ca atare, am putut sa fac pasi uriasi in acustica si constructie datorita lui. Din 2009 am o legatura profesionala stransa cu maestrul, care spre bucuria mea continua", a declarat Felix Rotaru.

Intrebat care este secretul celui mai tanar lutier roman, Felix enumera munca, pasiunea si perseverenta, lucruri necesare oricarei meserii facute bine. "Secretul cu siguranta nu este acela sa stai si sa astepti sa iti cada din cer", ne spune Felix Rotaru.

Prima vioara a construit-o in 2009, sub indrumarea lutierului Silvian Rusu, si recunoaste ca i-a luat destul de mult timp, pentru ca a trebuit sa fie indrumat la fiecare pas, desi lucra singur, acasa.

"Totul era nou, fara ajutorul lui, mi-ar fi fost foarte greu. Vioara este si acum acasa si cant periodic pe ea chiar si in concerte. De primul instrument facut, niciun lutier nu se desparte", povesteste Felix.

Pana acum, a construit 12 viori si "majoritatea sunt in mainile unor muzicieni din tara si de peste hotare".

Citeste mai multe despre Felix Rotaru, cel mai tanar lutier roman, ucenic al scolii lui Stradivarius pe Ziare.com.

#felix rotaru lutier roman, #felix rotaru stradivarius, #felix rotaru vioara , #Muzica