Elixirul dragostei, de Ziua Femeii, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Vineri, 06 Martie 2020, ora 16:00
1852 citiri
Elixirul dragostei, de Ziua Femeii, pe scena Operei Nationale Bucuresti
Foto: Opera Nationala Bucuresti / Sebastian Bucur

Opera Nationala Bucuresti prezinta duminica, 8 martie 2020, ora 18:30, spectacolul "Elixirul dragostei" de Gaetano Donizetti.

Regia poarta semnatura lui Marco Gandini, scenografia a fost realizata de Adriana Urmuzescu, iar lighting design- ul de catre Virginio Levrio. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Exemplu tipic de opera bufa, Elixirul Dragostei este una dintre capodoperele donizettiene, alaturi de Don Pasquale. Partitura este fermecatoare, extrem de gratioasa, farsa fiind deopotriva extrem de comica si sentimentala.

Dintre momentele superbe ale operei se remarca, in actul I, aria lui Nemorino "Quanto e bella", apoi prezentarea lui Dulcamara "Udite, udite" si aria lui Nemorino "Una furtiva lagrima". Actuala montare a operei "Elixirul dragostei" la Opera Nationala Bucuresti a avut premiera la data de 20 mai 2012.

Regizorul Marco Gandini despre Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti: "Astazi, pentru a pune in scena o opera, ca si in cazul unei piese de teatru, daca vorbim despre lucrari ale trecutului, poarta cu sine intrebarea daca subiectul are sau in ce masura poate avea o semnificatie pentru publicul contemporan.

Povestea si muzica din Elixirul dragostei sunt intr-un anume sens contemporane, deoarece nu gasim in ele elemente arhaice, referinte la o anume epoca. Intelegem in schimb modelul unui tanar adolescent indragostit, cu putina experienta de viata, care crede in iluzia unui medicament in stare sa-i rezolve problemele in dragoste.

De asemenea, intelegem tema dorintei de dragoste, diferita la fiecare dintre personajele principale, trio-ul amoros Adina-Nemorino- Belcore.

Montarea respecta raporturile dintre personaje, dinamica lor, relatiile de dependenta si influenta dintre ele, care definesc dezvoltarea povestii intr-un spatiu atemporal, in care dinamica actiunii, a bucuriei, a dezamagirii, a sperantei, a jocului pot sa fie conturate mai bine, fara constrangerea specifica unui timp istoric sau a unui spatiu care sa le forteze intre limite.

Nemorino si Adina sunt perechea perfecta, asa cum afirma Donizetti, daca nu in mod direct, prin libret, cel putin prin dinamica muzicii de la sfarsitul actului I."

Biletele se gasesc pe https://tickets.operanb.ro/ si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Sponsor oficial: Enel Romania

Partener de mobilitate: Kia

Sponsori: Banca Comerciala Romana, Aqua Carpatica, Zarea

Parteneri: Artmark, Sansha

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI Romania, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde, Ordinea Zilei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Elixirul dragostei, #Elixirul Dragostei Opera Nationala Bucuresti , #Muzica