Cum sarbatoreste Opera Nationala cea de-a 90-a aniversare

Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 16:34
1237 citiri
Cum sarbatoreste Opera Nationala cea de-a 90-a aniversare

Opera Nationala Bucuresti (ONB) sarbatoreste 90 de ani de la infiintare printr-o reprezentatie-eveniment a operei "Lohengrin", de Richard Wagner, pe 3 decembrie, de la ora 18.00, si Gala de balet, pe 8 decembrie, de la ora 19.00, informeaza institutia de spectacole.

Invitatul special al reprezentatiei cu "Lohengrin" este tenorul Marius Vlad Budoiu, care va interpreta rolul titular.

Alegerea acestui titlu pentru aniversare nu este deloc una intamplatoare: "Lohengrin" a fost titlul ales pentru spectacolul inaugural ce a marcat institutionalizarea primei scene lirice a tarii, interpretat atunci (8 decembrie 1921) sub bagheta lui George Enescu.

Actuala montare a operei lui Wagner, ce a avut premiera in cadrului Festivalului "George Enescu", sub bagheta lui Cristian Mandeal, in regia lui Stefan Neagrau si sub coordonarea artistica a lui Catalin Ionescu-Arbore, s-a bucurat de un mare succes.

Rolurile principale in spectacol au fost interpretate de artisti invitati din strainatate, cea de-a treia reprezentatie fiind prima cu o distributie exclusiv romaneasca.

Tenorul Marius Vlad Budoiu este solist angajat al Operei Nationale Romane din Cluj. Pe langa activitatea solistica, Marius Vlad Budoiu este doctor in muzica si preda de 16 ani la Academia de Muzica din Cluj.

In acest spectacol vor debuta sopranele Iulia Isaev, in rolul Elsei, si Madeleine Pascu, in rolul lui Ortrud. Pe langa Marius Vlad Budoiu, Iulia Isaev si Madeleine Pascu, din distributie mai fac parte: Horia Sandu, Valentin Vasiliu, Vasile Chisiu, Robert Sandu. Conducerea muzicala ii apartine dirijorului Cristian Mandeal.

In primele decenii ale secolului al XX-lea, Bucurestiul se putea mandri cu o viata culturala activa in domeniul operei, remarcandu-se mai multi artisti de seama in epoca, reuniti pentru spectacole in variate formule de moment, ceea ce a impus necesitatea infiintarii unui teatru de opera de stat.

#aniversare Opera Nationala Bucuresti, #spectacol aniversar Lohnegrin , #Muzica