Concert de exceptie Roger Waters: cum se darama un zid

Joi, 29 August 2013, ora 09:50
1410 citiri
Concert de exceptie Roger Waters: cum se darama un zid

Muzicianul Roger Waters a aratat cum se construieste si cum se doboara un zid, miercuri seara, la Bucuresti, intr-un show "veteran" conceput in doua acte, cu proiectii video impresionante, personaje autoritare gonflabile si solouri de chitara care au ajuns sa fie proiectate pe Casa Poporului.

Pentru oricine si-a facut temele, show-ul "The Wall" a avut o scenografie, coregrafie si interpretare care au intrat deja in pop-cultura. Dar magia, dincolo de repetitivitatea peste ani a show-ului care vorbeste despre totalitarism, victimele sale si puterea oamenilor de a-l invinge, s-a aratat de la prima aparitie a artistului Roger Waters, pe scena din Piata Constitutiei.

Cu o perdea de artificii si o armata cu steaguri rosii pregatita sa isi primeasca recrutii alaturi, Waters a aparut pe scena in jurul orei 20.30. Uriasul zid construit in prelungirea scenei si partial pe aceasta a devenit un ecran de proiectii, unde au rulat imagini cu armate fictive, victime ale razboaielor, civili, militari, dar si indemnuri.

"If at first you don't succeed, call an airstrike" ("Daca, la inceput, nu reusesti, comand un raid aerian"). Si raidul aerian nu a intarziat sa apara. Un avion suspendat in extrema scenei a aterizat dramatic, pentru a adauga si mai multa emotie spectacolului.

"Teacher, leave them kids alone!"

Primul personaj fantastic si aducator de cenzura a fost profesorul enorm care a aparut alaturi de corul de copii romani ce au cantat "All in all it's just another brick in the wall" ("Pana la urma, e doar inca o caramida in zid"). Cu o coafura stricta, o bluza cu sigla scolii si ochi ce luminau in rosu, profesorul le-a inghetat sangele in vene spectatorilor.

La finalul hitului, Waters a sustinut un discurs amplu in limba romana. "Buna seara, Bucuresti! Bine ati venit!", a inceput Waters, dupa care a multumit micilor artisti. De asemenea, Waters a dedicat cantecul lui Jean Charles de Menezes, un barbat brazilian care a fost impuscat in cap de politia londoneza, fiind identificat gresit drept terorist.

Tot in limba romana, cu mici adaugiri in engleza, Waters a dedicat spectacolul "victimelor terorismului de stat din intreaga lume". "Si voi stiti despre ce este vorba", a completat artistul. "Cam asta e cu superba dumneavoastra limba", si-a incheiat acesta micul discurs.

La "Mother", Waters a marturisit ca va face "un duet" cu o versiune mai tanara a sa, din 1980. "O sa ii asigur acompaniamentul acustic amaratului ala de Roger", a spus el.

Cu fiecare melodie care se succeda in program, zidul devenea tot mai compact, cu oameni ca niste umbre adaugand cate o caramida, pentru ca, la pauza, intreaga scena sa fie astupata de zid.

In timpul pauzei de aproape 15 minute, Waters s-a intalnit in culise cu soldati romani raniti in misiunile din Irak si Afganistan. Gestul artistului este o traditie pentru acesta, care, la randul sau, si-a pierdut tatal in cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Pe toata durata pauzei, zidul a fost impanzit de fotografii cu victimele violentelor armate din intreaga lume, cu data mortii. Fotografiile au fost trimise chiar de fanii artistului, care le multumeste astfel pentru acest gest.

Proiectii impresionante pe peretele Casei Poporului

Partea a doua a show-ului a inceput cu hitul "Hey You", iar daramarea zidului a inceput, caramida cu caramida. Intai a fost Waters, care a cantat dintr-o camaruta ascunsa in structura compacta ce se afla fata in fata cu Palatul Parlamentului, apoi, incetul cu incetul, proiectiile de pe zid au trecut de la jocuri psihedelice de culori la sugestii ca acele caramizi vor cadea in curand. La piesa "Confortably Numb", zecile de mii de spectatori au avut un motiv sa se aseze cu spatele la scena. In baia de lumini, silueta chitaristului lui Waters a fost proiectata imens pe Casa Poporului.

Spre finalul show-ului de aproape trei ore, a fost lansata in aer o alta silueta sugestiva a asupririi economice, ideologice si militare: un porc mistret avand tatuate logouri de corporatii, dar si simboluri politice si religioase.

In incheiere, Waters a multumit celor veniti la spectacol. "Multumesc, ati fost un public minunat!", a spus acesta, dupa care si-a prezentat pe rand muzicienii.

Turneul "The Wall"

Superproductia "The Wall" este inspirata de cel de-al unsprezecelea album, omonim, al trupei Pink Floyd. Considerat o adevarata capodopera, show-ul "The Wall" este combinatia perfecta de muzica live, proiectii impresionante, efecte vizuale uimitoare si decoruri grandioase, toate reunite intr-o constructie colosala, conceputa sub forma celebrului zid.

Spectacolul reia povestea lui Pink, personajul principal al albumului, intreaga punere in scena bucurandu-se in prezent de avantajele tehnologiei, oferindu-le fanilor nu doar un simplu concert, ci o productie multidimensionala fabuloasa despre care intreaga presa internationala vorbeste la superlativ.

Primul turneu "The Wall" a inceput pe 15 septembrie 2010, in Toronto, Canada, si a continuat cu noi reprezentatii in America de Nord, Europa, Australia si America de Sud, inregistrand adevarate recorduri de audienta - 192 de concerte si peste 3,3 milioane de spectatori -, devenind rapid unul dintre cele mai de succes turnee din istorie. Mai mult decat atat, turneul inceput acum trei ani a reprezentat prima interpretare integrala din ultimii douazeci de ani a pieselor albumului "The Wall" de unul dintre membrii Pink Floyd, cea anterioara apartinandu-i tot lui Roger Waters, la Berlin, pe 21 iulie 1990.

De-a lungul timpului, productia originala a celebrului album "The Wall" a fost pusa in scena integral doar de 29 de ori in cadrul turneulului de promovare sustinut de Pink Floyd in 1980 si inca o data, in Germania, ca forma de sarbatorire a caderii Zidului Berlinului, in fata a peste 200.000 de oameni. "The Wall" ramane unul dintre cele mai emblematice albume din istoria muzicii, cu efecte profunde asupra culturii pop, rezonand cu multe generatii de fani.

#concert Roger Waters Bucuresti, #Roger Waters Casa Poporului, #concert The Wall Bucuresti , #Muzica