Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alberto Veronesi, invitat la pupitrul dirijoral in spectacolul Otello de pe scena Operei Nationale Bucuresti

Alberto Veronesi, invitat la pupitrul dirijoral in spectacolul Otello de pe scena Operei Nationale Bucuresti


Opera Nationala Bucuresti prezinta sambata, 22 februarie 2020, incepand cu ora 18:30 spectacolul "Otello" de Giuseppe Verdi.

Regia artistica, decorul si luminile poarta semnatura maestrului Giancarlo del Monaco, costumele sunt realizate de Stella del Monaco. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Alberto Veronesi, in calitate de invitat al primei scene lirice a tarii. Corul Operei Nationale Bucuresti a fost pregatit de catre Daniel Jinga.

Creatia verdiana a reprezentat prin excelenta o impletire perfecta a artei dramatice cu muzica. De-a lungul secolelor, "Otello" s-a dovedit a fi o capodopera care s-a evidentiat nu doar prin simbolurile filosofice, ci si prin trairile tulburatoare si puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.


(Video: Sebastian Bucur/ Opera Nationala Bucuresti)

Un soi de complot al familiei si prietenilor a stat la baza noii opere a lui Verdi; cei care au luat parte la el au fost Giuseppina Strepponi, editorul Giulio Ricordi si poetul, compozitorul si libretistul Arrigo Boito.

Profesionalismul si hotararea lui Boito au reusit sa-l convinga pe Verdi ca tragedia lui Shakespeare era subiectul perfect, cel pe care compozitorul il cauta de ani intregi.

Verdi demonstreaza cu "Otello" ca numai pe un libret bun se poate realiza o muzica buna. El spune chiar: Daca nu mi-ar fi teama ca devin utopic, as fi tentat sa afirm ca pentru a obtine perfectiunea posibila a unei opere muzicale, ar trebui ca acelasi om sa fie autorul si al versurilor si al muzicii. Concluzia unanima era ca niciodata Shakespeare nu a avut vreun comentator mai demn decat Verdi.

Regizorul Giancarlo del Monaco, despre montarea de pe scena Operei Nationale Bucuresti: "Eu fac o cercetare minimalista scenografica, in sensul ca spatiile nu mai sunt definite de un realism primitiv care reprezinta Ciprul, care poate reprezenta Venetia si tot ceea ce este; e o cercetare care vrea sa se sublimeze si sa se inalte in inima personajelor, lucru mult mai important decat faptul de a nara o poveste. Este necesar sa povestim situatii umane, situatii foarte dificile, complicate, ca gelozia, rasismul, raul, binele...

Spre exemplu, raul si binele se confruntain aceasta opera intre Desdemona si Iago, de acord? Otello este o victima, o victima a raului; chiar si Desdemona este o victima a raului, dar confruntarea dintre binesi rau este reprezentata de Iago-Desdemona. In aceasta confruntare, eu vreau sa centrez atentia publicului pe actiunea scenica si pe drama, mai mult, pe psiho-drama acestei povesti
".

Biletele se gasesc pe tickets.operanb.ro si la casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti (program luni - duminica intre orele 10:00 - 13:00 si 14:00 - 19:00).

Partener de mobilitate: Kia
Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea
Parteneri: Casa de Flori, Artmark, Sansha
Partener de traditie: RFI Romania
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Romantic FM, Gold FM, Radio Seven, Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Zile si Nopti, Agerpres, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei, Leviathan, Magazinul Verde

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 577 ori
Citeste mai multe desprespectacole Opera Nationala Bucuresti