Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Acord la Bruxelles pentru gestionarea colectiva a drepturilor de autor

Acord la Bruxelles pentru gestionarea colectiva a drepturilor de autor


Gestionarea colectiva a drepturilor de autor in sectorul muzical va fi simplificata si armonizata la nivel european si adaptata la specificul economiei digitale, in urma unui acord la care au ajuns in aceasta saptamana Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene, reprezentand statele membre.

Potrivit AFP, noua directiva, care va trebui sa fie adoptata oficial, va permite "protejarea intereselor artistilor nostri si creatorilor prin garantarea unei remuneratii adecvate, permitand in acelasi timp accesul la continuturi culturale pentru toti cetatenii Europei", a precizat, marti, intr-un comunicat, eurodeputata franceza Marielle Gallo, autoarea acestui text.

Acordul de principiu, obtinut luni seara, va permite, de asemenea, "intarirea pietei unice digitale, prin simplificarea ofertei de servicii muzicale online peste tot in Europa", a precizat Marielle Gallo.

In mod concret, platformele legale de muzica online, precum Spotify, vor putea de acum sa obtina licente paneuropene de la un mic numar de societati colective de gestionare a drepturilor de autor, in loc sa negocieze cu organizatii separate din fiecare stat membru.

Repertoriile specializate nu vor fi neglijate in favoarea repertoriilor mai populare, intrucat societatile colective de gestionare a drepturilor de autor, din care face parte, de exemplu, compania Sacem din Franta, vor trebui sa elibereze licente pentru ele in exact aceleasi conditii.

"Acest fapt va permite consumatorilor din toata Europa sa profite de un acces cat mai larg posibil la diverse repertorii muzicale", a precizat intr-un comunicat ministrul lituanian al Culturii, Sarunas Birutis, a carui tara prezideaza pentru sase luni Consiliul UE.

Textul prevede, de asemenea, ca autorii sa fie remunerati cat mai repede posibil, cu un termen maximal de noua luni dupa incheierea exercitiului in timpul caruia redeventele pentru operele lor vor fi fost colectate.

Textul impune si o mai buna guvernare si o transparenta mai mare a societatilor de gestionare colectiva a drepturilor de autor.

Textul de lege va trebui de acum inainte sa fie adoptat de statele membre in UE si va trebui sa fie votat in mod definitiv in februarie de Parlamentul European.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1495 ori