Primul muzeu virtual din Romania, inaugurat la Brasov

Marti, 15 Mai 2012, ora 18:28
1998 citiri
Primul muzeu virtual din Romania, inaugurat la Brasov

Primul muzeu virtual din Romania a fost inaugurat marti de Consiliul Judetean, la Bastionul Postavarilor. Este prima galerie digitala, un spatiu expozitional virtual, dedicat istoriei si punctelor de interes din municipiul Brasov.

"In cele trei etaje ale galeriei digitale au fost instalate obiecte electronice printre care trei mese si 13 sevalete multitouch, urmarindu-se integrarea galeriei in arhitectura bastionului prin imbinarea imaginii clasice a atelierului de pictura cu ideea de spatiu a viitorului. Vizitatorii muzeului vor putea sa faca un tur virtual al Brasovului, prima atractie a galeriei constituind-o cele doua gigapanorame instalate pe mesele multitouch. Acestea prezinta Brasovul de pe Tampa pana la cel mai mic detaliu, utilizatorii avand posibilitatea sa exploreze orasul printr-o simpla atingere de ecran", a declarat Razvan Bagiu, unul dintre realizatorii muzeului.

Tururi virtuale ale unor obiective de interes din Brasov

Pe dispozitivele multitouch instalate pe sevalete au fost instalate tururi virtuale ale unora dintre cele mai importante monumente si puncte de interes ale Brasovului cum sunt Biserica Neagra, Casa Sfatului, Prima Scoala Romaneasca, Zona Bastionului Graft, Scheii Brasovului, Turnul Alb, Turnul Negru. O parte dintre sevalete si una dintre mesele multitouch sunt dedicate copiilor care vor putea descoperi singuri, imagini cu Brasovului de-a lungul istoriei sale.

De asemenea, cei pasionati de istorie pot face o trecere in revista, pe unul dintre sevalete, a oamenilor care au facut istoria orasului, a locurilor unde s-au petrecut momente importante ale dezvoltarii Brasovului precum si principalele evenimente petrecute aici. Fiecare sevalet are propriul sistem audio guide, utilizatorul fiind singurul care aude explicatiile datorita unui SoudTube, un dispozitiv audio in forma de umbrela care disperseaza sunetul doar in zona in care se afla persoana, adica in fata sevaletului multitouch.

Vizitatorii vor avea acces la materiale rare

O alta caracteristica a proiectului este faptul ca vizitatorii vor putea avea acces la imagini si materiale inaccesibile pana acum publicului larg: carti postale, filme din colectii private sau aflate in Arhivele Statului, fotografii. In viitor, spatiul va gazdui pe langa expozitia digitala dedicata Brasovului de ieri si astazi si alte expozitii digitale temporare dedicate artei romanesti si mondiale, unor evenimente de importanta majora sau unor alte galerii virtuale.

Bastionul Postavarilor se afla pe Aleea de la poalele Tampei in partea de nord-est a orasului, construit intre anii 1450-1455. Este construit pe patru niveluri din galerii din lemn de forma eliptica cu diametrul de 16 metri, o inaltime de 20 de metri, iar la baza zidurile au o grosime de 2 metri.

Bastionul Postavarilor a fost consolidat intre anii 1961-1962 si renovat in anul 2005.

In prima luna intrarea la muzeul virtual va fi gratuita, a anuntat Aristotel Cancescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#muzeu virtual Brasov, #tur virtual obiective Brasov, #galerie digitala muzeu Brasov , #Muzee