Muzeul Satului sarbatoreste 76 de ani de existenta

Joi, 17 Mai 2012, ora 18:13
1970 citiri
Muzeul Satului sarbatoreste 76 de ani de existenta

Evenimentele dedicate implinirii a 76 de ani de existenta a Muzeului Satului "Dimitrie Gusti" au inceput joi si se vor desfasura pana duminica.

Vizitatori pot participa la ateliere interactive ale mesterilor populari, au posibilitatea de a vizita cinci expozitii cu tematici diverse si de a asculta muzica populara romaneasca, muzica clasica si ritmuri irlandeze.

Prin acest eveniment sunt marcati nu numai cei 76 de ani de existenta ai unei institutii-emblema a Romaniei, dar si ctitorii muzeului - Dimitrie Gusti si Scoala Sociologica de la Bucuresti.

"Aceasta institutie, acest Muzeu al Satului si-a depasit demult statutul de muzeu, este deja o casa pentru foarte multa lume, un loc in care bucurestenii si nu numai ei, cei din tara, dar si cei din afara tarii revin fie sa-si aduca aminte, fie revin cu o curiozitate mereu proaspata sa vada cum era Romania altadata si cum mai este si acum in unele sate mai izolate", a declarat conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului National al Satului, joi, in deschiderea evenimentului.

Ea a amintit ca Muzeul Satului este ctitorie regala.

"Ne amintim cu evlavie de cel care a fost Carol al II-lea si as zice eu ca trebuie sa multumim si Regelui Mihai. El nu a putut fi astazi alaturi de noi, insa este tot timpul alaturi de noi si suntem vecini cu Casa Regala", a spus Paula Popoiu.

Potrivit acesteia, pe 17 mai 1936, se deschidea Muzeul Satului Romanesc, care in prezent poarta numele celui mai important dintre fondatorii sai - Dimitrie Gusti.

Cu aceasta ocazie, pe aleile Muzeului Satului vizitatorii se vor intalni cu Pacala cel vechi si Pacala cel nou, cu "Taraful Domnesc" si cu Tandala. Nu vor lipsi concursurile de recunoastere a obiectelor traditionale romanesti, iar premiile vor fi pe masura raspunsurilor.

Aromanii, turco-tatarii, grecii, irlandezii, dar si romanii vor oferi publicului o suita de dansuri si cantece traditionale, reprezentative fiecarei etnii in parte.

Vor fi trei momente speciale in programul aniversar: recitalul potpuriu pe strune de tambal sustinut de cunoscutul artist Marius Mihalache, alaturi de fiul sau, Lorin Mihalache, spectacolul de dans irlandez sustinut de trupa Irish Way si lectia de muzica otomana si demonstratia de pictura pe apa, momente sustinute de familia Ozkececi si Centrul Cultural Turc "Yunus Emre" din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Muzeul Satului aniversare, #evenimente Muzeul Satului, #Muzeul Satului 76 ani , #Muzee