In Egipt s-au descoperit doua statui mari ale unui important faraon

Luni, 24 Martie 2014, ora 11:31
2506 citiri
In Egipt s-au descoperit doua statui mari ale unui important faraon
Colosii lui Memnon. Sursa foto: Guardian\'s Egypt

Doua statui imense ale faraonului Amenhotep al III-lea au fost descoperite duminica la Luxor, unde troneaza deja colosii lui Memnon, reprezentari ale faraonului care a domnit in Egipt timp de peste 35 de ani, relateaza AFP.

Cele doua statui din cuartit rosu au fost gasite intr-un templu funerar al faraonului, cunoscut ca 'Templul milioanelor de ani' de pe malul de vest al Nilului. Acesta este celebru prin cei doi colosi ai lui Memnon (3.400 de ani), care il infatiseaza pe Amenhotep al III-lea, a carui domnie, in secolul al XIV-lea i.e.n., a marcat apogeul civilizatiei vechiului Egipt.

'Pana acum erau cunoscuti cei doi colosi ai lui Memnon, iar de acum vor putea fi vazuti patru colosi ai lui Amenhotep al III-lea', a spus arheologul Hourig Sourouzian, sefa misiunii de conservare a templului.

Una din statui cantareste 250 t si masoara 11,5 m

Colosii lui Memnon - 18 m inaltime, inclusiv platformele de piatra de 4 m si circa 720 t fiecare - care il reprezinta pe faraon asezat, cu mainile pe genunchi, atrag anual mii de turisti la Luxor, oras-muzeu de pe malurile Nilului. Cele doua statui descoperite au fost grav afectate de-a lungul timpului 'de fortele distrugatoare ale Naturii, de cutremure si irigatii', arata dna Sourouzian.

Una din statui, care cantareste 250 t si masoara 11,5 m, il reprezinta pe faraon in acelasi fel ca si ceilalti doi colosi. Langa piciorul drept se afla o statuie a sotiei sale, Tiyi, in timp ce o alta, a mamei faraonului, care a asigurat regenta pana la urcarea lui pe tron, la 12 ani, era sculptata de-a lungul piciorului stang, dar a disparut, potrivit arheologilor. Tronul pe care sta este sculptat cu scene care ilustreaza unirea Egiptului superior cu cel inferior.

A doua statuie il reprezinta pe faraon in picioare, asezat la poarta de nord a templului.

Duminica au fost prezentate si alte piese, printre care o statuie rara din alabastru a lui Amenhotep al III-lea, o 'piesa unica', a declarat pentru AFP dna Sourouzian, precum si una a fiicei faraonului, printesa Iset.

Amenhotep al III-lea a urcat pe tronul Egiptului la varsta de 12 ani, in jurul anului 1390 i.e.n., mostenind un imperiu care se intindea de la Eufrat in Sudan. El a domnit timp de peste 35 de ani, lasand tronul fiului sau, Amentotep al IV-lea, mai cunoscut cu numele de Akhenaton.