Hunedoara: Un vas de epoca romana, descoperit de un satean care se afla la arat in comuna Rau de Mori

Sambata, 15 Martie 2014, ora 09:14
2059 citiri
Hunedoara: Un vas de epoca romana, descoperit de un satean care se afla la arat in comuna Rau de Mori

Un ulcior din ceramica, bine conservat, provenind dintr-un mormant de epoca romana, a fost descoperit, vineri, de un satean din comuna hunedoreana Rau de Mori care se afla la arat pe un teren la poalele Retezatului, in partea de est a Coloniei Dacica Sarmizegetusa.

Ulciorul a iesit la suprafata intamplator, in timpul lucrarilor agricole, iar barbatul care vazut piesa a anuntat imediat autoritatile si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva, care a trimis in comuna unul dintre specialistii institutiei in arheologie.

'Piesa in cauza a fost descoperita in partea de est a Coloniei Dacica Sarmizegetusa, in apropierea drumului imperial care venea de la Dunare si se indrepta spre nordul provinciei Dacia. Ea provine dintr-un mormant de incineratie de epoca romana (sec. II-III d. Chr.), captusit cu lespezi de piatra. Partea superioara a mormantului a fost distrusa de lucrarile agricole anterioare, moment in care probabil ca a disparut si cea mai mare parte a inventarului. In acest caz plugul a deranjat partea de jos, care mai continea o cantitate mica din cenusa defunctului si ulciorul recuperat', a declarat dr. Gica Baestean, arheolog la MCDR Deva.

Piesa a fost ridicata si predata in patrimoniul MCDR Deva, ea urmand sa faca parte din colectia Muzeului de Arheologie din comuna Sarmizegetusa, aflat in imediata apropiere a ruinelor cetatii Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Pentru moment, piesa a intrat intr-un proces de conservare, dupa care va fi expusa la muzeu.

#Sarmizegetusa descoperire, #arheologie Romania, #Sarmizegetusa arheologie , #Muzee