Curcubeul lui Sarkis, in muzeele bucurestene

Marti, 13 Mai 2014, ora 15:46
1598 citiri
Curcubeul lui Sarkis, in muzeele bucurestene

Expozitia Curcubeul realizata de Sarkis, artist emblematic al artei conceptuale, aflat la prima expozitie in Romania, propune un parcurs vizual ce pune in legatura trei spatii de referinta in relatia dintre oras, istoria sa recenta si cultura contemporana: Muzeul National al Taranului Roman si The Ark / Centrul International pentru Arta Contemporana, Muzeul National de Arta Contemporana.

Organizata la invitatia Institutului Francez din Bucuresti, expozitia filtreaza contextul cotidian prin imagini si concepte menite sa dezvaluie o perspectiva diferita de perceptie, fatete ascunse si emotii noi, informeaza MNTR.

Curcubeul este elementul cel mai recent din creatia lui Sarkis, el functionand in majoritatea credintelor ca o promisiune a salvarii, a mantuirii, este puntea care leaga pamantul de cer, este oferta unei a doua sanse, a unui nou inceput.

Proiectul de la Bucuresti invita vizitatorii sa-si imagineze ce se afla la celalalt capat al curcubeului, sa determine o posibila finalitate a unei constructii imaginare bazata pe perceptia imateriala a lumii vizibile.

Selectia realizata de Irina Cios cuprinde lucrari recente, dar si lucrari noi, realizate special. Fiecare spatiu propune o etapa in definirea conceptului: la MNTR este vorba de devenire, la MNAC de spiritualitate, la The Ark / CIAC de trairea vietii cotidiene.

Pe durata expunerii vor fi organizate, in fiecare dintre institutiile partenere, ateliere pentru copii si adulti, si o serie de evenimente complementare. Proiectul va participa la Noaptea Europeana a Muzeelor, 17 mai (MNAC, MNTR, The Ark/ CIAC) si la Noaptea Alba a Galeriilor, 23 mai (MNTR, The Ark/ CIAC).

Un artist cu o energie extraordinara, Sarkis este o prezenta activa pe scena aristica internationala, anul 2014 debutand cu doua proiecte personale (Galeria N. Obadia, Paris si Huis Marseille Museum voor Fotografie, Amsterdam).

Intre expozitiile sale recente sunt de mentionat MAMCO - Musee d'Art Moderne et Contemporain, Geneva (2011); Centre Pompidou, Paris (2010) si Istanbul Modern (2009).

#expozitie curcubeu Sarkis, #expozitie muzee Bucuresti, #arta conceptuala , #Muzee