Brukenthal, cel mai vizitat muzeu national din Romania

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 17:57
1675 citiri
Brukenthal, cel mai vizitat muzeu national din Romania

Cu un numar de 373.016 de vizitatori in 2011, Muzeul National Brukenthal se lauda ca este cel mai vizitat muzeu national din Romania, mai cautat de turisti chiar decat Pelesul, Branul sau Muzeul Antipa, a declarat joi, directorul institutiei, Sabin Luca, intr-o conferinta de presa.

"Muzeul Brukenthal este cel mai vizitat muzeu din Romania in ultimii doi ani, iar acest lucru a fost stabilit in functie de cate bilete s-au vandut. Nu sunt mai mult de 10-12 muzee nationale in tara, iar cele mai multe sunt in reconstructie, lucru care a facut ca noi sa fim intr-o conjuctura favorabila, care a ajutat Brukenthal-ul sa fie pe primul loc", a spus Sabin Luca.

Acesta a explicat ca la Brukenthal toata lumea intra doar pe baza de bilet, indiferent daca este vorba de un vizitator care beneficiaza de gratuitate, asa ca este foarte simplu de verificat cifra data publicitatii, dovada fiind cotoarele biletelor.

Directorul Muzeului National Brukenthal a spus ca cei mai multi vizitatori se inregistreaza in continuare la Palatul Brukenthal, din Piata Mare din centrul istoric al Sibiului, insa o crestere spectaculoasa, chiar de zece ori a numarului de vizitatori, fata de 2007, se inregistreaza la Muzeul de Istorie.

"E o competitie in tara asta de a se raporta. Uneori este hazliu, se depaseste chiar populatia unor orase. Noi avem un sistem de monitorizare foarte clar. Avem cotoarele biletelor, chiar si la gratuite. Fata de 2007, avem cresteri si de cateva ori. Avem si peste o mie de vizitatori pe zi, unde erau o suta, la Istorie. Vara, la Palatul Brukenthal avem si 3.000 de vizitatori pe zi", a explicat directorul Luca.

Acesta a aratat ca valoroasele colectii Brukenthal au fost vizitate de 30.000 de straini, chiar in timpul celor doua expozitii interationale din 2011.

Numarul mare de vizitatori inseamna si incasari mari. Cele mai mari venituri obtinute in 2011 la Brukenthal a fost suma de 869.307 lei, rezultata din vanzarea de bilete. Anul trecut, Muzeul National Brukenthal si-a depasit veniturile estimate, atingand cifra de 1,5 milioane de lei.

Si Complexul National Muzeal (CNM) ASTRA, aflat in subordinea Consiliului Judetean (CJ) Sibiu, a anuntat, printr-un comunicat de presa, numarul mare de vizitatori pe care i-a avut anul trecut.

Astfel, ASTRA raporteaza pe 2011 un numar de 426.000 de vizitatori si incasari de 1,4 milioane de lei, suma provenita din bilete fiind de 924.143, 56 lei.

Cea mai vizitata unitate muzeala din CNM ASTRA a fost, in 2011, Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA (in aer liber), cu un total de 209.032 de persoane. Fiindca au manifestari culturale si in spatii din afara muzeului, cu acces liber, cei de la ASTRA fac si estimari, pentru ca nu elibereaza bilete in aceste situatii, iar numarul total de vizitatori ai lor nu este acelasi cu numarul de bilete, cum este la Brukenthal.

#Bruckenthal muzeu, #vizite muzee Romania, #Palatul Bruckenthal , #Muzee