Un text scris de Napoleon in limba engleza, vandut cu 325.000 de euro

Luni, 11 Iunie 2012, ora 17:44
5061 citiri
Un text scris de Napoleon in limba engleza, vandut cu 325.000 de euro

Un scurt text scris in limba engleza de imparatul Napoleon Bonaparte, pe vremea cand era in exil pe Insula Sfanta Elena, scos la licitatie de casa Osenat, a fost achizitionat pentru suma de 325 mii de euro, de Muzeul scrisorilor si manuscriselor din Paris.

Scrisa de mana lui Napoleon, aceasta scrisoare de o pagina este datata 9 martie 1816 si ii este adresata Contelui de Las Cases, tovarasul sau de exil si viitor redactor al memoriilor imparatului decazut.

Conform casei de vanzari Osenat, care organizeaza in fiecare an la Fontainebleau, in apropiere de Paris, licitatii consacrate Imperiului Napoleonian, aceasta scrisoare a lui Napoleon este "una din singurele trei cunoscute in lume". Estimata initial la 60.000-80.000 de euro, ea a fost adjudecata intr-un final cu suma de 325.000 de euro de Muzeul scrisorilor si manuscriselor la capatul unei licitatii foarte disputate.

In lucrarea sa "Memorial de Sainte-Helene", Las Cases relateaza cum, in luna martie a lui 1816, Napoleon ii scria scrisori in engleza, in special pentru a-si exersa abilitatea in limba celor care il tineau captiv, pe care se hotarase sa o invete cu cateva saptamani mai devreme.

#scrisoare Napoleon engleza, #scrisoare Napoleon licitatie , #Licitatii arta