Un tablou Tonitza a fost vandut cu 290.000 de euro, record pentru Romania

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 09:18
3608 citiri
Un tablou Tonitza a fost vandut cu 290.000 de euro, record pentru Romania

Piata romaneasca de arta din Romania a inregistrat un nou record dupa ce lucrarea "In iatac" semnata de Nicolae Tonitza a fost adjudecata la pretul de 290.000 de euro, miercuri seara, la licitatia de iarna a Artmark.

Tabloul provine din renumita colectie a doctorului Iosif Dona si este clasata in categoria Tezaur a Patrimoniului National Cultural Mobil. Opera a fost restituita de Muzeul National de Arta al Romaniei mostenitorilor proprietarului in 2007, dupa un proces care a durat zece ani.

Recordul pe piata de arta romaneasca era detinut de lucrarea "Fata cu margele rosii" semnata de Nicolae Grigorescu, care a fost adjudecata anul acesta, tot la Artmark, cu 270.000 de euro.

O alta pictura adjudecata la o suma ridicata la sesiunea Artmark de miercuri seara a fost "Care cu boi la Oratii" de Nicolae Grigorescu, cumparata la 165.000 de euro.

Printre tablourile vandute la preturi mari s-au mai numarat: "Tarancuta cu turma de oi, pe valea Muscelului" de Nicolae Grigorescu, la 90.000 de euro, "Geamie la Balcic" de Nicolae Tonitza, la 46.000 de euro, "Inchinarea pastorilor, cu motivele satului romanesc" de Nicolae Vermont.

Sesiunea de iarna Artmark a cuprins 142 de loturi, din care doar doua tablouri nu au fost adjudecate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tablou Tonitza, #pictura Tonitza pret, #tablou In iatac pret, #record pret tablouri Romania , #Licitatii arta