Un desen de Raphael, vandut cu un pret record

Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 13:59
3322 citiri
Un desen de Raphael, vandut cu un pret record

Un desen realizat de maestrul renascentist Raphael a fost vandut cu un pret record pentru operele artistului italian, la o licitatie organizata miercuri seara, la Londra, de casa Sotheby's.

Pretul de vanzare a acestui desen in creion, 29,7 milioane de lire sterline (47,9 milioane de dolari), a depasit de doua ori estimarile specialistilor.

Desenul "Cap de Apostol" ("Head of an Apostle") reprezinta un studiu realizat de Raphael in secolul al XVI-lea pentru ultimul sau tablou, "Apoteoza" (denumit in alte cercuri "Schimbarea la fata"), care este expus la Muzeul Vaticanului din Roma.

Desenul are dimensiunile de 38 centimetri x 28 centimetri si este realizat in creion negru. Inainte de a fi vandut la licitatia de la Londra, desenul a fost inclus intr-o expozitie itineranta, organizata sub forma unui "turneu de adio", si a fost expus in Asia, Europa si America de Nord.

Doar doua alte desene de Raphael, de acelasi calibru, au fost scoase la licitatie in ultimii 50 de ani, au declarat reprezentantii casei Sotheby's. In 2009, desenul in creion "Cap de muza" s-a vandut cu 29,2 milioane de lire sterline (46,3 milioane de dolari) la o licitatie organizata de casa Christie's la Londra.

Aflat in colectia Devonshire din Chatsworth, resedinta celui de-al 12-lea duce de Devonshire, "Cap de Apostol" este unul dintre cele mai importante desene de Raphael care se afla inca in proprietate privata.

Identitatea noului proprietar nu a fost data publicitatii, insa castigatorul licitatiei este un angajat al casei Sotheby's care ii reprezinta adeseori pe colectionarii rusi.

La aceasta licitatie au fost vandute si alte opere de arta, iar suma totala care a fost obtinuta a fost de 58,1 milioane de lire sterline.

Tabloul "The Prayer Before the Meal", realizat de maestrul olandez Jan Steen in 1660, a fost vandut cu 5,6 milioane de lire sterline.

Reprezentantii J. Paul Getty Museum din Los Angeles au confirmat ca au achizitionat cu 3,8 milioane de lire sterline "Roman de Gillion de Trazegnies", o lucrare realizata in secolul al XV-lea de pictorul flamand Lieven van Lathem.

#raphael, #picturi celebre, #picturi raphael, #licitatii arta , #Licitatii arta