Un bol chinezesc de portelan din timpul dinastiei Ming, vandut pentru o suma fabuloasa

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 13:44
2499 citiri
Un bol chinezesc de portelan din timpul dinastiei Ming, vandut pentru o suma fabuloasa

Un miliardar chinez a cumparat marti la o licitatie organizata in Hong Kong un bol din timpul dinastiei Ming cu 36,05 milioane de dolari (26 milioane de euro), stabilind astfel un nou record mondial pentru o piesa de portelan chinezesc, a anuntat casa Sotheby's, preluata de AFP.

Extrem de rar, micul bol cu motive policrome pe fond alb a fost fabricat in era Chenghua (1465 - 1487).

Desenele reprezinta un cocos rosu, o gaina si cativa pui ciugulind intr-o gradina cu crini galbeni si trandafiri rosii, smaltul si culorile bolului fiind intacte.

Acest bol este 'Graalul artei chineze', a apreciat Nicolas Chow, vice-presedinte al Sotheby's Asia, precizand ca obiectul a fost achizitionat de miliardarul Liu Yiqian din Shanghai, fost sofer de taxi intrat in lumea financiara.

El este unul dintre chinezii foarte bogati care merg in salile de licitatie din lumea intreaga, determina cresterea preturilor si creeaza muzee pentru colectiile lor.

Precedentul record pentru o piesa de portelan chinezesc fusese inregistrat in anul 2010, la vanzarea unei vaze Qianlong, achizitionate cu 252,66 milioane de hong-konghezi (32,58 milioane de dolari americani).

Pentru un portelan din timpul dinastiei Ming recordul fusese stabilit in 2011, la cumpararea unei vaze in albastru si alb cu 168,66 milioane de dolari hong-konghezi (circa 21,8 milioane de dolari americani).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatie arta, #bol portelan, #licitatie bol portelan , #Licitatii arta