Un bol chinezesc, cumparat cu trei dolari in 2007, s-a fost vandut cu peste 2,2 milioane de dolari

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 10:56
1544 citiri
Un bol chinezesc, cumparat cu trei dolari in 2007, s-a fost vandut cu peste 2,2 milioane de dolari

Un bol chinezesc cumparat cu trei dolari in 2007 de catre un particular dintr-un targ de obiecte a fost adjudecat marti pentru suma de 2,23 milioane de dolari la Sotheby's din New York, a anuntat casa de licitatie.

Micul vas din ceramica alba, foarte fin si foarte rafinat, era de fapt un bol "Ding" milenar, datand din timpul dinastiei Song, care a domnit in China intre anii 960 si 1279, citata de AFP.

Persoana care-l cumparase din targ il expusese mult timp in sufragerie, fara sa banuiasca faptul ca achizitionase o comoara. In cele din urma si-a pus intrebarea cat valoreaza si s-a dus cu el pentru expertizare la specialisti in arta chineza.

Sotheby's l-a estimat la o valoare intre 200.000 si 300.000 de dolari. Dar patru cumparatori si-au disputat indelung achizitionarea lui marti si bolul cu un diametru de 12 cm a fost adjudecat in cele din urma pentru suma de 2,23 milioane de dolari, el intrand astfel in posesia colectionarului londonez de arta Giuseppe Eskenazi.

Singurul bol cunoscut cu aceeasi forma, acelasi dimensiuni si cu acelasi motiv face parte din colectiile British Museum din Londa de peste 60 de ani.

#licitatie bol chinezesc, #pret bol chinezesc, #licitatie antichitati, #licitatie Sothebys , #Licitatii arta