"Tipatul" lui Munch stabileste un record mondial: 119,92 milioane de dolari (Video)

Joi, 03 Mai 2012, ora 10:40
2826 citiri
"Tipatul" lui Munch stabileste un record mondial: 119,92 milioane de dolari (Video)

O versiune a tabloului "Þipatul" realizata de pictorul norvegian Edvard Munch a fost adjudecata, miercuri seara, la New York, cu 119,92 milioane de dolari, stabilind cu aceasta ocazie un nou record absolut de pret si devenind opera de arta cel mai scump vanduta vreodata la licitatie.

Licitatia, organizata la sediul casei Sotheby''s din New York, a durat doar 12 minute, iar sumele puse in joc cresteau cu peste 10 milioane de dolari intr-un singur minut. In aceasta ambianta electrica, sapte cumparatori si-au disputat cu multa incrancenare aceasta opera de arta, estimata la 80 de milioane de dolari.

Pastelul realizat in 1895, reprezentand un barbat in timp ce tipa, cu mainile in jurul fetei, avand in fundal cerul insangerat al orasului Oslo, esta singura dintre cele patru variante ale tabloului "Þipatul" care era inca detinuta de un colectionar particular. Celelalte trei versiuni ale tabloului apartin unor muzee norvegiene.

Recordul absolut pe piata de arta mondiala era detinut, din 2010, de tabloul "Nude, Green Leaves and Bust" al lui Pablo Picasso, care a fost vandut cu 106,5 milioane de dolari.

Niciun detaliu nu a fost oferit publicitatii despre identitatea cumparatorului, care facea subiectul multor speculatii dupa licitatie, insa vanzatorul, omul de afaceri norvegian Petter Olsen, s-a declarat foarte multumit pentru stabilirea acestui record.

Versiunea vanduta miercuri seara in cadrul licitatiei de arta impresionista si moderna organizata de casa Sotheby''s apartinea de peste 70 de ani familiei Olsen. Petter Olsen a mostenit tabloul de la tatal lui Thomas, vecin, prieten si protector al lui Munch.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatie arta Munch, #Munch Tipatul licitatie , #Licitatii arta