Tabloul "Tufanele galbene", de Stefan Luchian, adjudecat. Vezi cu ce suma

Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 09:40
2639 citiri
Tabloul "Tufanele galbene", de Stefan Luchian, adjudecat. Vezi cu ce suma

Tablourile "Tufanele galbene", de Stefan Luchian, si "Tahitiana", un portret exotic si senzual semnat de Nicolae Tonitza, au fost vandute, miercuri, cu 170.000 de euro, respectiv 110.000 de euro, la licitatia de iarna a casei Artmark.

Licitatia de iarna, editia aniversara "Artmark - Dupa 5 ani", a avut o rata de adjudecare de 97%, vanzari totale de aproximativ 1,2 milioane de euro, un numar-record de palete participante distincte (283), dar si cea mai lunga serie de loturi adjudecate consecutiv (134 de loturi).

Evenimentul de miercuri, organizat la Ateneul Roman in prezenta a peste 600 de iubitori de arta, participanti in sala si online, a inregistrat rezultate ce o claseaza drept cea mai buna licitatie a anului 2013 in Romania.

Cele mai valoroase opere adjudecate in cadrul licitatiei de iarna au fost cele patru tablouri din Tezaurul Patrimoniului National: "Tufanele galbene", o opera tipica maestrului Stefan Luchian (170.000 de euro), "Tahitiana", un portret exotic si senzual semnat Nicolae Tonitza (110.000 de euro, peste valoarea maxima estimata), "Natura statica cu ceas si ceasca de cafea", de Theodor Pallady (50.000 de euro), si "Barci la Venetia", de Nicolae Darascu (42.500 de euro).

O sculptura, cel mai disputat lot al unei licitatii

Pentru prima oara, o sculptura a fost cel mai disputat lot al unei licitatii. Opera in bronz aurit "Pierrot", a lui Frederic Storck, un exemplar rarisim din perioada muncheneza a sculptorului, a fost adjudecata la suma de 12.000 de euro, de peste trei ori valoarea maxima estimata (un record absolut al artistului pe piata romaneasca de arta), dupa 27 de pasi de licitare.

Printre recordurile de autor ale licitatiei de iarna s-au numarat: Eugen Voinescu, a carui opera, "Furtuna pe mare", s-a ridicat la valoarea de 8.000 de euro, Ana-Ruxandra Ilfoveanu, 4.250 de euro pentru "Japonezul si vartelnita timpului", Oscar Han, 4.250 de euro pentru sculptura "Sarutul", Nicolae Stoica, 3.000 de euro pentru "Straduta din Capri", Honoriu Cretulescu, 3.000 de euro pentru "Flori de mar", Spiridon Georgescu, 2.500 de euro pentru "Taran invartind o tigara", Nisi (Anisia) Torosian-Statescu, 2.000 de euro pentru "Micul genovez", Elena Tacian Baludima, 2.000 de euro pentru "Colt de manastire".

Rezultate notabile, peste estimarile maxime ale casei, au inregistrat naturile statice ale unor artisti foarte bine cotati pe piata interna: Theodor Pallady - 37.500 de euro pentru "Natura statica cu carciumarese", aproape dublul estimarii maxime- si Alexandru Ciucurencu - 24.000 de euro, pentru "Natura statica cu flori, pensule si carte" respectiv 18.000 de euro pentru "Natura statica cu ulcioare si mere", iar portretele lui Nicolae Tonitza - 16.000 de euro pentru opera "Dupa razboi" - si Camil Ressu - 18.000 de euro pentru opera "La umbra nucului" - s-au ridicat la nivelul celor mai optimiste asteptari ale evaluatorilor.

Noul an al pietei de arta incepe la Artmark pe 28 - 29 ianuarie, odata cu sesiunea de licitatii dedicate artei contemporane, ceasurilor si obiectelor de colectie din sfera muzicii, scrisului, fotografiei si benzilor desenate.

#tablou Stefan Luchian, #tablou Tufanele galbene, #Tufanele galbene licitatie, #licitatie Artmark , #Licitatii arta