Tablou semnat de Luchian se vinde de la 200.000 de euro

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 11:35
2236 citiri
Tablou semnat de Luchian se vinde de la 200.000 de euro

Tabloul "Primavara (Doua muze)", de Stefan Luchian, estimat la 200.000 de euro, va fi scos la licitatie de Artmark, pe 17 aprilie, in Capitala, impreuna cu alte lucrari semnate de mari maestri ai artei romanesti si straine, informeaza casa de licitatii.

Tabloul semnat de Luchian, considerat o opera rarisima a maestrului, este inclus in Licitatia de Art Nouveau si Romantism si va putea fi admirat, in perioada 9 - 16 aprilie, impreuna cu alte sute de opere de arta, la Palatul Cesianu-Racovita din Capitala.

Pictorul Stefan Luchian este rar intalnit in licitatiile pe piata de arta din Romania. Cel mai valoros tablou semnat de artist a fost vandut la Licitatia de primavara 2011 de la Artmark cu suma de 155.000 de euro: "Flori de primavara", opera ce avea sa-l propulseze pe acesta in topul celor mai valorosi patru artisti romani ai tuturor timpurilor.

Tabloul este inspirat din viata personala a pictorului

Tabloul "Primavara (Doua muze)" s-a aflat vreme de cinci generatii in colectia familiei Vladescu-Tocineanu si a apartinut initial lui Alexandru Vladescu, medic, avocat si doctor in drept la Paris.

Opera "Primavara" este influentata de viata personala a lui Stefan Luchian - tabloul dateaza din anii 1898-1899, perioada in care artistul se afla la Alexandria, unde, alaturi de pictorii Constantin Pascaly si Constantin Artachino, lucra la zugravirea bisericii-catedrala, la comanda data de primarul Stefan Vasilescu. Este binecunoscuta idila pe care Luchian a avut-o cu fiica acestuia, Cecilia, idila incheiata abrupt dupa doar o vara, in iunie 1899.

Unii critici ai operei lui Luchian indica faptul ca personajul pictat frontal este chiar iubita pictorului, iar chipul din profil, mama acesteia.

Expozitia licitatiilor din aprilie organizate de Artmark, deschisa in perioada 9 - 16 aprilie, la Palatul Cesianu-Racovita, propune iubitorilor de arta peste 500 de obiecte, printre care opere semnate de pictori europeni de valoare, precum Gustave Courbet, Albrecht Durer, Giambattista Piranesi si Giambattista Tiepolo.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vanzare tablou Luchian, #tabloul Luchian Primavara, #Primavara Doua Muze Luchian, #licitatie Artmark, #licitatii tablouri , #Licitatii arta