Scrisori ale familiei imperiale ruse, scoase la licitatie pentru un pret record

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 10:14
1602 citiri
Scrisori ale familiei imperiale ruse, scoase la licitatie pentru un pret record

Un numar de 235 de scrisori inedite ale tarilor Nicolae I si Alexandru al II-lea si ale membrilor familiei imperiale ruse, estimate intre 50.000 si 60.000 de euro, vor fi scoase la licitatie pe 9 decembrie, au anuntat, miercuri, reprezentantii casei Hotel des ventes de Geneve.

Aceste scrisori au fost adresate in cea mai mare parte Olgai Nicolaievna (1822-1892), fiica tarului Nicolae I (1796-1855), care locuia departe de familia sa, la Stuttgart, dupa casatoria ei cu un print german, care a devenit Charles I, regele landului Wurtemberg.

Tarul Alexandru al II-lea (1818-1881) era foarte apropiat de sora sa Olga si i-a trimis la randul sau multe scrisori, care includeau numeroase comentarii despre situatia politica din imperiul rus.

Scrisorile, redactate in rusa, franceza si engleza, au fost cumparate in bloc de un militar american in 1945, venit in Europa pentru a face un reportaj pentru revista Star & Stripes. In 1989, vaduva acestui militar s-a mutat si a oferit aceste scrisori unui prieten, istoric si profesor universitar, fara sa cunoasca valoarea acestora.

Istoricul a decis sa le studieze si a descoperit ca se afla in fata unei comori istorice. Mai multe scrisori au fost scrise chiar de tarul in exercitiu, a explicat Claire Piguet, specialist in manuscrise ale familiei imperiale ruse la casa de licitatii Hotel des ventes de Geneve.

Casa de licitatii va vinde si fotografii inedite ale familiei tarului Alexandru al III-lea (1845-1894), care au fost recuperate din resedinta imperiala, Palatul Gatcina, incendiat de trupele naziste in 1944.

Fotografiile au fost salvate de flacari de Otto Hofmann, un artist german membru al Scolii Bauhaus, trimis ca soldat pe frontul de Est in 1944.

"A adunat cateva lucruri care, teoretic, nu aveau nicio valoare", spune Bernard Piguet, directorul casei Hotel des ventes de Geneve.

Otto Hofmann a pastrat aceste fotografii ca marturii ale unei epoci trecute si le-a tinut tot timpul asupra sa, chiar si atunci cand a fost luat prizonier de armata sovietica.

Eliberat in 1947, s-a stabilit la Berlin, apoi la Paris si a murit in Italia.

Familia lui Otto Hofmann a decis sa vanda fotografiile pentru a respecta vointa acestuia. Casa Hotel des ventes de Geneve propune la aceeasi licitatie si alte obiecte din Rusia imperiala, precum o spectaculoasa pereche de vaze din portelan, datand din 1849, fabricate de Manufactura imperiala a Rusiei.

Aceste vaze, estimate intre 250.000 si 416.000 de euro au fost cumparate de un cuplu elvetian in anii '60, la Paris.

De atunci, ele decorau resedinta acelui cuplu din Geneva.

Casa Hotel des ventes de Geneve organizeaza de mai multi ani "licitatii rusesti", foarte apreciate de numerosii rezidenti rusi care locuiesc in Elvetia.

#familia imperiala rusa, #licitatie scrisori, #licitatie Geneva , #Licitatii arta