Record pe piata romaneasca de arta. Tablou de Stefan Luchian, vandut pentru 300.000 de euro

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 16:27
2620 citiri
Record pe piata romaneasca de arta. Tablou de Stefan Luchian, vandut pentru 300.000 de euro

Piata romaneasca de arta a inregistrat un nou record absolut, dupa ce pictura "Doua fete", semnata de Stefan Luchian, a fost vanduta la pretul de 300.000 de euro in cadrul licitatiei organizate de Casa Goldart.

Emblematica pentru anii 1897-1899, lucrarea devine, astfel, cea mai scumpa pictura romaneasca, despre care se presupune ca ar reprezenta-o pe Cecilia Ionescu-Vasilescu, prietena si eleva pictorului, din Alexandria, cu care acesta spera sa se casatoreasca.

Lucrarea, ulei/panza, semnat stanga jos cu rosu-brun Lukian (1897-1899), provine din colectia Bujor Teculescu, Brasov, respectiv dintr-o colectie particulara importanta.

Tabloul are pe verso o autentificare olografa facuta de pictorul J. Al. Steriadi, cu urmatorul text: "Panou decorativ. Doua fete tinere pe un fond roz cu flori, pictura in ulei pe panza, (semnat) lateral stanga jos, autentic de St. Luchian, J. Al. Steriadi, 18.XII. 949". Lucrarea a participat la expozitia Luchian - Vermont, din 1899, cu nr. 89.

Goldart a prezentat la licitatie si corespondenta personala dintre Luchian si Cecilia I. Vasilescu

In cadrul licitatiei a mai fost pus in vanzare un lot exceptional de documente - peste 30 de manuscrise si fotografii - provenind de la familia pictorului, care au fost lecturate de invitatul de onoare al serii, Ion Caramitru. Scrisorile reprezinta corespondenta lui Stefan Luchian, dintre anii 1898-1899, adresata Ceciliei I. Vasilescu.

Pictorul ii scrie Ceciliei despre primele manifestari ale bolii sale si modul in care ii este afectata munca, despre pierderea casei din Soseaua Kiseleff, despre tribulatiile vietii stundentesti si a celei prezente.

In aceasta corespondenta se pot gasi numeroase referiri la datele picturii sale: la expozitia deschisa pe 4 aprilie 1899 la Ateneu, impreuna cu Vermont si apoi amanarea acesteia "pana azi 12 mai", la intentia de a lucra ceva pentru expozitia universala, la eforturile facute ca, in ciuda bolii care-l macina ("poate sa intru in vreun spital caci sunt prea bolnav, desi nu m-am plans la nimeni"), sa termine pictarea Catedralei din Tulcea ("tu stii ca avem aceasta lucrare inca din 1897, adica de doi ani si ar fi necinstit sa nu o sfarsim odata").

#pret record tablou Romania, #pret record pictura Luchian, #pret record piata arta, #licitatie tablou Luchian Goldart, #licitatii arta Romania , #Licitatii arta