Premiera in Romania: Licitatie a vanatorilor, cavalerilor si capitanilor de vapor

Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 14:42
1991 citiri
Premiera in Romania: Licitatie a vanatorilor, cavalerilor si capitanilor de vapor

Licitatia de Cinegetica, Echitatie si Marinarie a casei Artmark va aduce, in premiera in Romania, o selectie de obiecte de arta decorativa si alte artefacte care au legatura cu estetica si simbolismul celor trei nobile pasiuni, pe 17 noiembrie, in Capitala, informeaza un comunicat.

Artmark organizeaza pe 17 noiembrie, de la ora 19.30, la Athenee Palace Hilton, Licitatia de Cinegetica, Echitatie si Marinarie si Licitatia de Alb-Negru, dedicata graficii romanesti de autor.

Licitatia de Cinegetica, Echitatie si Marinarie este primul eveniment Artmark dedicat celor trei mari si aristocratice pasiuni. Majoritatea dintre cele peste 90 de loturi au preturi pana in 250 de euro, iar valoarea lor estimativa totala este de aproximativ 60.000 euro. Printre piesele centrale scoase la vanzare se numara instrumentele de navigatie, accesoriile tehnice legate de aceste preocupari, dar si trofeele si medaliile care le incununeaza. Licitatia impresioneaza si printr-o colectie interesanta si variata de bijuterii din aur cuprinzand insigne, brose, butoni etc.

Una dintre vedetele acestei licitatii este un antic cabinet de vanatoare iberic decorat cu rafinate motive cavaleresti si de vanatoare. Functia sa practica este desavarsita prin valoarea estetica, subliniata de detaliile din fildes si cele decorative. Cabinetul, care ascunde si doua sertare secrete, va putea fi adjudecat pentru o suma estimativa de 4.000-6.000 de euro.

Se mai remarca printre obiecte o cupa din argint Seau-a-bouteille Secession decorata cu motive hipice. Vasul, de provenienta central-europeana, va intra in licitatie cu o valoare estimativa cuprinsa intre 1.400 si 2.400 de euro.

Cea de-a doua licitatie este dedicata versiunii grafice a artei romanesti de patrimoniu, semnata de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Iosif Iser, Camil Ressu, Theodor Aman etc.

Astfel, cea de-a doua parte a serii propune 142 de motive de inspiratie in alb si negru, fie picturi, fie acuarele, desene ori gravuri. Expozitia loturilor constituie o ocazie pentru analizarea comparativa a graficii unor artisti importanti, consacrati in primul rand ca pictori. Si aceasta licitatie ofera mai mult de jumatate dintre loturi cu preturi sub 250 de euro. Editia de anul trecut a licitatiei a avut o rata de adjudecare de 94,3%.

Exponent al suprarealismului, Victor Brauner este reprezentat in licitatie prin trei lucrari de dimensiuni 16x10 centimetri care au ilustrat volumul de poezii din 1949 al francezului Yvan Goll "Le Char Triomphal de l'Antimoine". Valoarea lucrarii este cuprinsa intre 2.000 si 3.000 de euro.

"Studiul pentru atacul de la Smardan", semnat de maestrul Nicolae Grigorescu, este o lucrare in creion pe hartie a carei estimare se situeaza intre 3.000 si 5.000 de euro. Opera a apartinut colectiei Dr. Iosif Dona si este clasata in categoria Tezaur a Patrimoniului National Cultural Mobil.

Incepand de joi, loturile celor doua licitatii pot fi admirate, pana pe data de 16 noiembrie, intre orele 11.00-21.00, la sediul Artmark (Palatul Cesianu-Racovita). La Athenee Palace Hilton, expozitia va putea fi vizitata in ziua licitatiei, intre orele 11.00-19.00.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatie premiera Romania, #licitatie Armark , #Licitatii arta