Piese de mobilier care au apartinut lui Nicolae Ceausescu, scoase la licitatie

Luni, 23 Iunie 2014, ora 09:26
1893 citiri
Piese de mobilier care au apartinut lui Nicolae Ceausescu, scoase la licitatie

Lucrari de Victor Brauner si piese de mobilier din lemn masiv ce i-au apartinut lui Nicolae Ceausescu se numara printre vedetele licitatiilor Artmark de pe 24 si 25 iunie.

Pana la inceputul acestei saptamani, publicul a putut admira la Palatul Cesianu-Racovita o expozitie complexa si inedita formata din loturile Licitatiei "Vechi Maestri ai artei romanesti", ale Licitatiei de Cinegetica si Echitatie, ale Licitatiei de Avangarda si Expresionism si cele ale Licitatiei de Mobilier de Birou si Instrumente de Scris de Colectie.

Primele doua licitatii vor avea loc marti iar ultimele doua, miercuri, toate licitatiile fiind organizate la Athenee Palace Hilton Bucuresti.

Marcel Iancu, creator al coloniei artistice de la Ein Hod, este prezent in licitatia Artmark cu 8 opere, dintre care cea mai importanta este uleiul "Peisaj cu cetate" (valoare estimativa: 3.000 - 5.000 euro).

In aceeasi categorie se incadreaza si artistul Jules Perahim, reprezentat de importanta opera "Cei din umbra" (valoare estimativa: 10.000 - 15.000 euro), dar care, la randul sau, numara alte 5 piese in ulei sau grafica in expozitia licitatiei.

Vedeta licitatiei este "Vedere din atelierul artistului (Palma de Mallorca)" (valoare estimativa: 20.000 - 30.000 euro) de Arthur Segal, cunoscut drept un produs al culturii europene, artistul activand cu succes, creator de scoala, in Romania, Germania, Elvetia si Anglia. Panza mentionata este realizata in perioada apogeului acestuia, la mijlocul anilor '30 si a facut parte din colectia Frank Rendall.

Sculptura "Tors de femeie", estimata la circa 22.000 euro

O alta opera care are o provenienta speciala, colectia George Macovescu, este sculptura "Tors de femeie" (valoare estimativa: 15.000 - 22.000 euro) de Hans Mattis Teutsch, la randul lui unul dintre cei mai laudati artisti romani din prima jumatate a secolului al XX-lea.

Nelipsit din Licitatia de Avangarda si Expresionism este Victor Brauner, cu certitudine cel mai bine cotat pictor roman avangardist, prezent cu trei piese cu valorile cuprinse intre 1.000 si 2.500 euro, conferind o ocazie rara publicului de a achizitiona un important artist universal la un pret de licitatie.

O alta ocazie rara prezenta in sesiunea de licitatii 24 - 25 iunie o reprezinta garnitura de mobilier de birou din lemn de paltin, un cadou monumental pentru a 72-a aniversare a liderului comunist Nicolae Ceausescu, care porneste de la pretul de 10.000 de euro si care ofera publicului o provocare mai putin intalnita. Garnitura face parte din Licitatia de Mobilier de birou si Instrumente de scris de colectie, alaturi de care este prezenta o comoda-secretaire din lemn de nuc, stil Edward al III-lea, inceputul sec. XX (pret de pornire: 450 euro).

Din categoria de instrumente de scris de colectie, pasionatii vor putea alege vedeta licitatiei - un stilou Montblanc, model Pope Julius II, din aur, decorat cu diamante si rubine (pret de pornire: 10.000 de euro). Un alt stilou cu poveste este cel marca Tibaldi, model Da Vinci Code, din argint si aur, ale carui proportii au fost calculate prin proportia divina "Phi".

Printre exponatele deosebite ale licitatiei se regasesc o calimara din sidef, inceputul sec. XX, oferita cadou ministrului George Macovescu de Hussein al Iordaniei (pret de pornire: 50 de euro), un set de instrumente de scris Cross, placate cu aur, care a apartinut lui Nicolae Ceausescu (pret de pornire: 2.000 de euro), un set de instrumente de scris Parker, din argint si aur, care a apartinut lui Adrian Paunescu (pret de pornire: 2.000 de euro) sau un coupe-papier din argint aurit, gravat cu semnatura reginei Maria a Romaniei, 1920-1938 (pret de pornire: 120 euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lucrari Victor Brauner, #mobilier Nicolae Ceausescu, #licitatie arta , #Licitatii arta