Picasso - un nou record de pret in lumea licitatiilor de arta

Marti, 12 Mai 2015, ora 10:06
2095 citiri
Picasso - un nou record de pret in lumea licitatiilor de arta
Foto: Wall Street Journal

Ultima varianta a seriei "Femei din Alger" pictata de Pablo Picasso stabileste un nou record de pret in lumea licitatiilor de arta.

Estimata la 140 milioane de dolari, pictura a depasit asteptarile organizatorilor licitatiei, casa Christie's din New York, dupa 11 minute pretul final fiind stabilit la 179,3 milioane, relateaza BBC.

Seara recordurilor

"Femei din Alger" nu a fost singura opera de arta care a spart bariera pretului atins pana in prezent.

In cadrul aceleiasi licitatii, "Poiniting Man", o scupltura in marime naturala a artistului Alberto Giacometti a devenit cea mai scumpa scupltura din lume, cu un pret final de 141,3 milioane de dolari.

Capodopera maestrului cubist Pablo Picasso a devenit cea mai scumpa pictura vanduta vreodata in cadrul unei licitatii de arta, depasind recordul stabilit de panza "Trei studii ale lui Lucian Freud", semnata de artistul britanic Francis Bacon: 142,4 milioane de dolari.

In ambele cazuri, cumparatorii au dorit sa isi pastreze anonimatul. Suma pentru care a fost vanduta opera lui Picasso include si comisionul de 12% al casei de licitatii.

Expertii in arta considera insa ca suntem departe de a spune adio tranzactiilor cu sume fabuloase. "Nu vad cum ar putea sa se termine in curand, atata vreme cat profitul din tranzactii cu arta este mare", explica dealerul Richard Feigen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#record licitatie arta, #pret record pictura Picasso, #profit tranzactii arta , #Licitatii arta