Picasso, mereu la moda

Vineri, 09 Martie 2012, ora 19:47
5195 citiri
Picasso, mereu la moda

Tablourile pictate de Pablo Picasso sunt fara doar si poate sarea si piperul oricarei licitatii.

Asa cum aprecia criticul de arta si colectionarul Krikor H. Zambaccian, pretul negociat depinde de trei factori: renumele celui care semneaza, vechimea tabloului si priceperea sau nepriceperea cumparatorului.

"Copilul cu un porumbel", pret estimat 50 milioane de euro

Piesa de rezistenta a licitatiei este pictura "Copilul cu un porumbel". Tabloul, care dateaza din 1901, cand pictorul avea 19 ani, a fost realizat la Paris, potrivit Bornrich..

Pictura prezinta o fetita roscata, imbracata intr-o rochie albastra care tine in brate un porumbel. Desi sursa de inspiratie a tabloului nu este cunoscuta, in cercurile colectionarilor de arta sunt zvonuri conform carora tatal artistului ar fi avut porumbei care l-au inspirat pe Picasso.

Actualii proprietari ai tabloului, originari din Tara Galilor, sunt hotarati sa vanda tabloul, insa valoarea estimata a lucrarii lasa loc unui numar redus de persoane care si l-ar putea permite.

"Corrida le Picador", 18.000-24.000

O alta opera semnata de Picasso si scoasa la vanzare este "Corrida le Picador". Aceasta litografie dovedeste maiestria pictorului pentru tehnicile Impresionismului. Pentru a se evita deteriorarea lucrarii, au fost folosite mochete si balamale detasabile pentru incadrare.

In topul celor mai scumpe lucrari vandute de Picasso se numara "Dora Maar cu pisica" - adjudecat cu 952.200 dolari, la Sotheby's. Dora Maar a fost iubita lui Picasso. In tablou, ea este reprezentata sezand in fotoliu, iar pisica asezata pe spatar, langa umerii femeii. Legatura dintre pictor si Dora Maar a durat zece ani, din 1930, pana in 1940.

O alta lucrare vanduta pentru o suma record este "Nud, frunze verzi si bust", adjudecat cu 106,5 milioane dolari. Pictat in 1932, tabloul reprezinta o alta iubita a pictorului, Marie-Therese Walter. Tabloul a fost prezentat publicului pentru prima data in anul 1961, la aniversarea de 90 de ani a lui Picasso.

Tabloul "Baiatul cu pipa" realizat de Pablo Picasso a adjudecat cu 123 milioane dolari, la Sotheby's. Tabloul a fost realizat in 1904, cand pictorul avea 24 de ani. Reprezinta un baiat parizian, tinand in mana pipa si avand pe cap o cununa din flori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#licitatie Picasso, #tablouri picasso, #picturi Picasso, #pret tablouri Picasso , #Licitatii arta