Piata de arta din Romania: In ce lucrari investesc romanii

Vineri, 02 Martie 2012, ora 12:55
2162 citiri
Piata de arta din Romania: In ce lucrari investesc romanii

Piata de arta din Romania functioneaza dupa "instinctul investitional de tip romanesc" cu asteptari de succes imediate. De aceea, romanii prefera investitiile in lucrarile ale artistilor interbelici, a declarat pentru Business24, Luminita Ghildus, General Manager Goldart.

Piata de arta din Romania a pierdut teren in fata "competitorilor" din cauza izolarii generate de perioada comunista este de parere reprezentantul Goldart.

"Piata de arta din Romania a pierdut teren in fata "competitorilor" din cauza izolarii generate de perioada comunista. Raportat la piata internationala (europeana), suntem destul de jos ca nivel al cotatiei, aceasta din mai multe motive."

"Credem ca izolarea creatiei romanesti intre granitele Romaniei in perioada comunista este un factor important care nu compenseaza prezenta internationala a artistilor romani formati si cotati pe piete precum Franta sau Germania".

Potrivit directorului Goldart, prezenta tarzie a unei competitii pe piata artei face ca Romania sa nu fie prezenta si pe plan international.

"In ceea ce inseamna prezentul, lipsa unei reale competitii pe piata vanzarilor de arta incepand cu anul 1990 si aparitia tarzie a acesteia dupa 2002, face ca circulatia valorilor sa se petreaca in procent de 90% pe teritoriul Romaniei, aici, unde interesul investitional si artistic, sunt limitate", a adaugat Luminita Ghildus.

La polul opus, romanii nu par a fi interesati nici de arta internationala, ceea ce explica numarul redus de lucrari de pe piata mondiala in oferta caselor de licitatii din Romania, considera reprezentantul Goldart.

"Existenta unui numar redus de lucrari de arta din spatiul international datorat faptului ca romanii nu apreciau si nu cumparau arta internationala, in perioada interbelica si nici in acest moment, face sa nu existe mare interes din afara", a declarat directorul Goldart.

Investitorul roman reactioneaza in baza "instinctului investitional de tip romanesc"

Potrivit directorului Goldart, omenii de afaceri, avocati, bancheri dar si iubitorii de arta cu venituri sunt clientii fideli ai caselor de licitatii.

"Investitorul "constant" provine din categoria iubitorilor de arta cu venituri medii, acesta fiind liantul, de multe ori chiar intermediarul, intre cumparator si case de licitatii, situat in postura de "negustor de arta"".

"O alta categorie este reprezentata de oameni de afaceri, avocati, bancheri, care, cu trecerea timpului si dupa epuizarea celorlalte tipuri de investitii, gen casa, bijuterii, bursa, au aflat, s-au informat si s-au specializat in cumpararea lucrarilor de valoare", a adaugat Lunimita Ghildus.

Romanii care aleg investitiile in arta au asteptari de succes rapid, preferand investitiile in lucrarile ale artistilor interbelici, crede reprezentantul Casei de Licitatii Goldart.

"Din pacate, investitorul roman inca nu a inteles profund fenomenul artistic si evolutia sa in timp si actioneaza, inca, in baza "instinctului investitional de tip romanesc", acela care are asteptari de succes rapid. De aceea sunt cautate lucrari ale artistilor interbelici, iar arta contemporana nu este avuta in vedere. Goldart nu renunta si, de fiecare data in licitatiile pe care le organizeaza, ofera arta contemporana, chiar daca aceasta nu este inca suficient de bine apreciata", a declarat directorul Goldart.

Goldart a inregistrat vanzari totale in luna februarie de 300.000 de euro.

Stefan Luchian, Marcel Guguianu, Horia Bernea, Stefan Popescu, Aurel Vlad, Nicolae Tonitza, Kimon Loghi sau Nicolae Vermont sunt unii dintre pictorii si sculptorii de renume care au fost achizitionati in cadrul celor trei licitatii ale Casei de Licitatii Goldart din luna februarie.

Lucrarea "Pregatiri de calatorie" de Nicolae Vermont a fost indelung licitata, de la un pret de pornire de 10.000 euro adjudecandu-se cu 32.000 euro, ajungand astfel a doua cea mai scumpa piesa de Vermont vanduta pe piata romaneasca pana in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Goldart piata arta Romania, #profil investitor arta Romania Goldart, #Luminita Ghildus Goldart declaratii , #Licitatii arta