Petrascu, Ressu si Tonitza - Liciteaza pentru ele

Sambata, 21 Aprilie 2012, ora 00:00
3271 citiri
Petrascu, Ressu si Tonitza - Liciteaza pentru ele
"Odihna"- Mina Bick Wepper

Licitatia "Omul si cuibul sau", organizata in 26 aprilie de GoldArt, aduce in prim plan opere semnate de Sorin Ilfoveanu, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Theodor Aman sau Vasile Varga.

Cele mai valoroase opere pentru care poti licita la "Omul si "cuibul sau" sunt realizate Petrascu, Ressu si Tonitza, iar opera Minei Byck Wepper iti va aduce in casa o creatie cu adevarat spectaculoasa.

"Femeie la malul marii", tablou creat de Gheorghe Petrascu, are un pret de pornire de 17.000, in timp ce "Maternitate", de Camil Ressu, va fi vandut pentru cel putin 13.500 de euro. Opera "Sena la Curbevoie" a lui Nicolae Tonitza costa "doar" 7.000 de euro si va putea fi achizitionata la aceeasi licitatie.

In ciuda numelor mari care semneaza operele cele mai valoroase din cadrul acestei licitatii, vedeta saptamanii este un tablou semnat de Mina Byck Wepper, intitulat "Odihna", fiind considerat de catre critici drept un tablou spectaculos.

"Tabloul 'Odihna' se inscrie in creatia Minei Byck din perioada imediat urmatoare anului 1920, cand in iconografia lucrarilor sale predominau personaje feminine exotice amplasate intr-un peisaj paradisiac, reprezentate seminud si abandonate unei stari de reverie.

In mod particular, in aceasta lucrare, pot fi decelate influente dinspre Gauguin (si probabil Manet), deopotriva in "caracterul" personajelor, al naturii invecinate cat si in decorativismul reprezentarii.

Infatisarea celor doua personaje in prim planul accentuat al compozitiei, obturarea discreta a orizontului prin elementele de peisaj adiacente, eliminarea detaliilor superflue, confera acestei lucrari o monumentalitate specifica mai degraba picturii murale.

Nu intotdeauna tabloul care are pretul cel mai mare este si cel care surprinde cel mai mult", a declarat pentru Business24 Luminita Ghildus, directorul casei de licitatii Goldart.

Licitatia, o placere pentru pasionatii de arta

"Toti cei care vin la Casa de Licitatii Goldart stiu ce vor sa achizitioneze, se documenteaza in legatura cu tablourile ce vor fi scoase in licitatie. Exista persoane care vin si asista la licitatie preferand sa liciteze "pe viu", altele care liciteaza prin telefon si cei care apeleaza la fondurile de investitii", declara aceasta.

In ceea ce priveste sumele pe care iubitorii de arta sunt dispusi sa le lase la casele de licitatii, situatia variaza de la zi la zi.

"Fiecare dintre clientii nostri stie exact ce piesa isi doreste si va licita pentru aceea sau pentru mai multe. Exista piese care se vand la pretul de pornire, iar altele pentru care pretul creste, uneori se si dubleaza. Sunt seri in care se inregistreaza vanzari de 100.000 de euro, altele in care suma la care se ridica achizitia este de 70.000 de euro", declara Luminita Ghildus.

Cele mai scumpe tablouri din licitatia "Omul si "cuibul sau":

Gheorghe Petrascu - Femeie la malul marii

Camil Ressu - Maternitate

Nicolae Tonitza - Sena la Curbevoie

#licitatii arta, #tablouri licitatie, #vanzare tablouri, #licitatii arta Bucuresti, #licitatii Goldart , #Licitatii arta