O panza de Gustav Klimt s-a vandut la New York cu 40 de milioane de dolari

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 17:01
1288 citiri
O panza de Gustav Klimt s-a vandut la New York cu 40 de milioane de dolari
\'Litziberg am Attersee\' de Gustav Klimt/ Sursa:morrisonworldnews.com

O panza de Gustav Klimt, furata de nazisti si restituita recent nepotului proprietarului, s-a vandut, miercuri seara, cu 40,4 milioane dolari, la licitatiile de toamna de la Sotheby's, New York.

"Litziberg am Attersee", tablou de 1,10m x 1,10 m, pictat in 1915, a depasit cu mult estimarea de 25 milioane de dolari, in cadrul unei licitatii in care piesele propuse s-au vandut in general cu sumele asteptate, unele ramanand chiar nevandute. Panza i-a fost restituita in primavara de Museum der Moderne din Salzburg lui Georges Jorich, nepotul Amaliei Redlich, care a murit deportata, relateaza AFP.

O alta piesa de varf a licitatiei, un Picasso, "L'Aubade", pictata in 1967, a fost adjudecata cu 23,04 milioane de dolari, fiind estimata intre 18 si 25 de miliane. Acceasi panza fusese cumparata cu 100.000 de dolari in 1979, de la Sotheby's, spune David Norman, co-presedinte international pentru arta moderna si impresionista la Sotheby's.

In total, s-au vandut 57 din cele 70 de opere scoase la vanzare, cu 199,8 milioane de dolari, putin mai mult decat se estimase. Printre piesele nevandute figureaza panze de Renoir, Miro, Derain, Pissaro si Picasso.

Pe "o piata foarte volatila", estimarile sunt "cruciale", apreciaza Simon Shaw, responsabil pentru arta moderna si impresionista la Sotheby's. "Nu este momentul sa riscam...Cumparatorii sunt foarte experimentati si exigenti", a incheiat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Gustav Klimt licitatie, #pret tablou Klimt , #Licitatii arta