O capsula spatiala sovietica, adjudecata cu un milion de euro

Joi, 08 Mai 2014, ora 15:47
1563 citiri
O capsula spatiala sovietica, adjudecata cu un milion de euro

O capsula spatiala sovietica, numita Vozvrashchayemyi Apparat (VA), a fost vanduta la licitatie marti, la Bruxelles, pentru 1 milion de euro.

"Capsula a fost adjudecata pentru un milion de euro (1.260.000 de euro, cu cheltuielile incluse)", a declarat pentru AFP directoarea acestei case de licitatii cu sediul in Germania, Christine de Schaetzen, potrivit Mediafax.

Capsula spatiala, lansata de doua ori pe orbita la sfarsitul anilor 1970, are forma conica, o inaltime de 2,2 metri, un diametru de 2,8 metri si o greutate de 1,85 tone.

Licitatia s-a desfasurat prin telefon, a precizat Christine de Schaetzen, care nu a dorit sa dezvaluie identitatea cumparatorului, afirmand doar ca acesta este din Europa.

Capsula a purtat in spatiu trei cosmonauti, in iulie 1977, inainte de a reveni pe Terra, o luna mai tarziu. In 1978, a fost utilizata pentru un zbor fara echipaj uman, in timpul caruia a fost efectuata o singura iesire pe orbita, in luna martie a acelui an, apoi a fost folosita pentru teste de amerizare, in 1980 si 1982.

Capsula sovietica a fost cumparata de o firma britanica specializata in "turismul spatial", Excalibur Almaz, care a hotarat ulterior sa o vanda. Aceasta va putea fi admirata de public in luna octombrie, in Germania, cumparatorul fiind de acord sa imprumute capsula spatiala pentru o expozitie organizata de galeria Bundeskunsthalle din Bonn.

La licitatia de marti au fost vandute, de asemenea, doua costume spatiale: unul purtat de astronautul anglo-american Michael Foale - care a ajuns in 2003 pe Statia Spatiala Internationala, la bordul unei capsule Soyuz -, care a fost vandut cu 70.000 de euro, si unul folosit de astronautul rus Aleksandr Kaleri pentru zborul catre statia MIR in 1996, adjudecat pentru 63.000 de euro.

#capsula spatiala sovietica, #licitatie arta, #licitatie capsula spatiala , #Licitatii arta